Iets lekkers bakken voor Sinterklaas? Maak dan eens deze Sinterklaas cupcakes met kruidnoten en botercrème van fairtrade chocoladeletters.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord boter, chocolade, kruidnoten
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur5 minutenminuten
Porties 12stuks
Equipment
muffinblik met 12 vakjes
12 (vetvrije) cupcakevormpjes
keukenmachine met klopper
spuitzak
groot, gekarteld spuitmondje
Ingrediënten
Voor de cupcakes:
175grboter,op kamertemperatuur
130grkristalsuiker
3eieren
50mlmelk
1tlvanille extract
175grzelfrijzend bakmeel
snufjezout
2tlkoek- en speculaaskruiden
75grPLUS gemengde chocolade kruidnoten
Voor de chocolade botercrème:
150grPLUS melk chocoladeletter
100grslagroom
250grboter,op kamertemperatuur
150grpoedersuiker
30grcacaopoeder
snufjezout
1tlvanilla extract
Voor de garnering:
klein stukje PLUS melk chocoladeletter
10PLUS gemengde chocolade kruidnoten
optioneel: vrolijke Sinterklaas prikkertjes
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte) en vul het muffinblik met de 12 cupcakevormpjes.
Klop de 175 gram boter samen met de kristalsuiker licht en romig in de keukenmachine met een klopper. Klop daarna een voor een de eieren erdoor tot ze goed zijn opgenomen. Klop daarna de melk en vanille extract erdoor.
Zeef het bakmeel en de zout en klop door de natte bestanddelen samen met de koek- en speculaaskruiden.
Hak de kruidnoten grof en spatel ze door het beslag heen.
Vul de cupcakevormpjes tot 2/3 met het beslag. Gebruik hiervoor twee lepels of een ijstang.
Zet het muffinblik in de oven en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Haal uit de oven en laat ze compleet afkoelen op een rek.
In de tussentijd kun je de chocolade botercrème maken. Hak daarvoor de melk chocoladeletter in stukjes. Verhit de slagroom in een pannetje tot het kookpunt en zet daarna het vuur eruit. Roer nu rustig de stukjes chocolade erdoor met een spatel tot alles goed is gesmolten en je een ganache overhoudt. Schenk dit in een platte kom en laat afkoelen.
Meng de 250 gram boter, poedersuiker, cacaopoeder en zout in de kom van je keukenmachine en klop dit 10 minuten met de klopper tot een romig geheel wat zich zeker zal verdubbelen in volume.
Tip: Leg in het begin even een licht vochtige theedoek over je keukenmachine heen, want de poedersuiker zal gaan stuiven.
Voeg daarna de (volledig afgekoelde!) ganache en vanille extract toe en klop nog 5 minuten door. Je botercrème is nu klaar en die kun je in je spuitzak (vergeet het spuitmondje niet) spatelen.
Tip: Zowel het bakken van de cupcakes als het maken van je chocolade botercrème kun je al een dag eerder voorbereiden. De cupcakes bewaar je luchtdicht op kamertemperatuur en de botercrème in de koelkast (gewoon in de spuitzak). Zorg er wel voor dat beiden eerst helemaal op kamertemperatuur zijn voordat je begint aan het leukste deel: het decoreren!
Decoreer iedere cupcake met een royale toef van de chocolade botercrème en garneer deze met fijn geraspte chocoladeletter (je kunt hier ook dunne plakjes van snijden met een scherp koksmes) en wat gehakte chocolade kruidnoten. Steek eventueel als finishing touch nog een gezellig sinterklaasprikkertje in de cupcakes.
Serveer de sinterklaas cupcakes direct of bewaar ze in de koelkast tot gebruik. Zorg wel dat ze daarna eerst weer op kamertemperatuur komen, want dan smaken ze het allerlekkerst!