Deze cola kip wordt low & slow gegaard op de barbecue met een rub, daarna meerdere keren ondergedompeld in de cola marinade en nog kort afgegrild. Zalig!
Gang Hapje
Keuken Gevogelte
Trefwoord cola, kip
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
750grkipborrelhapjes,of 1 kg kippenvleugels
1tlzout + extra
½tlzwarte peper + extra
1tlpaprikapoeder
1tlgedroogde oregano
1tl+ 50 gr donkerbruine basterdsuiker
1,5elzonnebloemolie
330mlcola,1 blikje > en nee, geen light of zero, want je hebt de suikers nodig
150grketchup
25mlappelciderazijn
2teentjes knoflook,fijngehakt
1elsojasaus
½ - 1tlsriracha,naar smaak
Instructies
Steek je barbecue aan, bereid ‘m voor op indirect grillen en breng naar een temperatuur van 150 graden. Plaats een (gietijzeren) rooster met daaronder een drip pan/lekbakje (of leg er folie onder), want de boel gaat lekken straks.
Leg in de tussentijd de kipborrelhapjes in een grote, platte schaal en dep ze droog met keukenpapier.
Maak een rub van 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, paprikapoeder, oregano, 1 tl basterdsuiker en zonnebloemolie. Smeer hiermee de kip helemaal in en was je handen daarna goed.
Zet je cola marinade vast op. Meng daarvoor de cola, ketchup, 50 gr basterdsuiker, appelciderazijn, knoflook en sojasaus in een steelpan. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 12 – 15 minuten zacht pruttelen tot de saus indikt. Roer regelmatig en check de laatste minuten goed of de saus niet te hard indikt. Proef tussentijds en breng naar wens verder op smaak met zout, peper en sriracha.
Leg de kipborrelhapjes op het rooster en laat ze circa 45 minuten op 150 graden indirect garen, met de deksel dicht. Voor een extra check kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken, bij 72 graden zijn ze goed.
Houd 1/3 van de cola marinade achter in de pan (vuur uit en deksel erop) en breng de rest van de cola marinade (in een kom) naar de barbecue met een tang. Terwijl de kipborrelhapjes rustig aan het garen zijn, ga je ze tussentijds 2x dippen in de marinade en dan leg je ze weer terug op het rooster om verder te garen. Daarna sluit je het deksel weer. Dip bijvoorbeeld 1x na 15 minuten en 1x na 30 minuten.
Als de kipborrelhapjes gegaard zijn, haal je ze van het rooster en leg je ze even in een schaal. Haal met handschoenen de conveggtor/plate setter/hitteschild weg en stook je barbecue op naar 220 graden. Plaats het rooster (hoog) terug.
Nu komt de finishing touch: je gaat de kipborrelhapjes heel kort afgrillen op 220 graden voor een krokant velletje. Maar echt heel kort. Want door de suikers in de rub en marinade kunnen ze snel verbranden en je wilt ook niet dat ze te lang verder doorgaren. Dus even om en om en dan weer terug in je schaal.
Breng de schaal naar binnen en schenk je resterende cola marinade uit de pan zo over de kipborrelhapjes. Hussel even door en klaar is je cola kip! Je kunt ze trouwens prima warm houden in een voorverwarmde oven van 40/50 graden tot je gaat eten.