Deze heerlijke groentestoof met harissa zit bomvol groenten en kikkererwten. De zelfgemaakte kaas-bieslookbroodjes gaar je in de oven. Zalig!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord courgette, harissa, knolraap, pompoen
Voorbereidingstijd 35 minutenminuten
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
2uien
4teentjes knoflook
2stengels bleekselderij
2knollentotaal ongeveer 300/350 gr,denk aan koolraap, knolraap of koolrabi. Bietjes zijn ook heel lekker, en een halve knolselderij kan ook prima.
1courgette,of 4 mini courgettes zoals ik ze vond bij de Turkse supermarkt.
½flespompoen
bakolijfolie
zout
2tlkomijnpoeder
1volle elrozenharissa,of minder naar smaak, gebruik de hoeveelheid die past bij jouw smaakprofiel. Of laat het er helemaal uit als je echt niet van pittigheid houdt.
1eltomatenpuree
700grtomatenpassata,van goede kwaliteit
300mlwarm water
1groentebouillonblokje
150gr(1 blikje) kikkererwten,uitgelekt
200grzelfrijzend bakmeel
1tlbakpoeder
25grkoude boter,in kleine blokjes
75grgeraspte cheddar kaas
10grbieslook,fijngehakt + extra om te garneren
100mlmelk
Instructies
Snipper de ui, of snijd ze in dunne halve ringen voor meer structuur in je stoof, en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in dunne maantjes.
Snijd je knollen in blokjes en de courgette in dikke, halve maantjes. Schil de flespompoen, verwijder de pitten en snijd daarna in grove blokjes.
In de tussentijd zet je de braadpan op het vuur en verhit deze. Schenk een royale hoeveelheid bakolijfolie in de pan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij 5 minuten met een snufje zout. Zet het vuur niet te hoog.
Voeg de komijnpoeder, (rozen)harissa en tomatenpuree toe aan de uien en bak 1 minuut mee.
Roer daarna de groenten erdoor en bak nog een paar minuten mee.
Schenk de tomatenpassata in de pan samen met het warme water. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer erdoor samen met de kikkererwten.
Laat 20 minuten pruttelen op het vuur, zonder deksel zodat de saus gelijk kan gaan inkoken.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.
Meng het zelfrijzende bakmeel met bakpoeder. Kneed de klontjes boter erdoor met de hand of gebruik de deeghaak van de keukenmachine. Roer daarna de cheddar en bieslook erdoor met een vork of gebruik wederom de deeghaak. Voeg eventueel nog zout en peper toe naar smaak.
5 minuten voordat de groentestoof klaar is, kneed je de melk erdoor. Je krijgt nu heel snel een compact deeg. Rol dit uit tot een langwerpige staaf en snijd er 8 gelijke delen van. Rol hier bolletjes van en leg ze als ring op de groentestoof.
Zet de pan (zonder deksel) in de voorverwarmde oven voor 20 - 25 minuten tot de kaasbroodjes helemaal gaar en goudbruin zijn.
Bestrooi de groentestoof vlak voor serveren met extra fijngehakte bieslook. Zet de hele pan op tafel zodat iedereen er zelf een portie uit kan scheppen. Eet smakelijk!