Zelf courgette inmaken is een ontzettend leuk klusje. Hier vind je mijn recept voor zoetzure courgette met ui en smaakmakers als mosterdzaad en jeneverbes.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord azijn, courgette, mosterd, ui
Voorbereidingstijd 2 uuruur30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Wachten 21 dagendagen
Totale tijd 21 dagendagen3 uuruur
Porties 1pot
Ingrediënten
1kgcourgette,circa 2 ‘normale’ courgettes
2uien
6elzout
500mlappelazijn
250mlwater
250grkristalsuiker
1tlmosterdzaad
1tlkurkuma
10peperkorrels
4jeneverbessen
3laurierblaadjes
1/2/3takjesrozemarijn,afhankelijk van het aantal potten dat je gebruikt
Instructies
Halveer de courgette en verwijder de zaadlijsten, dit werkt het handigst met een lepeltje waarmee je zaadlijsten weg schraapt. Snijd de courgette in blokjes, schijfjes, reepjes, wat je wilt.
Snijd de uien in grove partjes.
Meng de gesneden courgette en uien in een grote platte schaal en bestrooi met het zout. Schep om, dek af en laat 2 uur ‘zweten’. Schep het soms weer even om.
Steriliseer in de tussentijd je glazen potten. Je kunt ze een paar minuten onderdompelen in kokend water (gebruik daarvoor een grote soeppan) of was ze in de vaatwasser. Zet ze daarna op z’n kop op een schone keukendoek totdat je ze gaat vullen. En raak de binnenkant van de pot en de deksel niet aan met je handen.
Spoel de courgette en uien na de 2 uur af in een vergiet en laat uitlekken. Hierna hoef je verder geen zout meer toe te voegen aan het inmaakmengsel, omdat de courgette genoeg zout heeft opgenomen.
Schenk appelazijn en water in een grote pan en voeg de kristalsuiker toe. Verwarm en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Voeg de courgette en uien, mosterdzaad, kurkuma, peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes toe aan het vocht en laat 3 minuten koken. Zet daarna het vuur uit.
Vul de glazen potten met je courgette. Doe dit met een kleine soeplepel of gebruik een trechter met een groot gat. Voeg aan iedere pot ook een takje rozemarijn toe. Vul ze flink en schenk daarna extra vocht erover tot 1 cm onder de rand van de hals. Zorg dat de ingrediënten helemaal onder staan. Maak de rand vervolgens goed schoon. Ik doe dat altijd met een schoon velletje keukenpapier wat ik even vochtig maak. Als de rand plakkerig blijft dan krijg je de deksel later namelijk (erg) lastig open.
Schroef de deksels op de potten (goed!) en zet ze 10 minuten op z’n kop op de theedoek. Nu trekt de boel vacuüm. Na 10 minuten kun je ze weer omdraaien en laat je de potten verder helemaal afkoelen.
Daarna moet je echt even wachten, 3 weken om precies te zijn, zodat de smaak van je zoetzure courgette kan ontwikkelen. Maar dat is het wachten meer dan waard. Want deze ingemaakte courgette is zalig! Maak de pot(ten) in die 3 weken niet open, want dan verbreek je het vacuüm (zolang het deksel niet bol staat, gaat het helemaal goed). Je kunt de pot(ten) wel af en toe rustig op en neer bewegen. Om ze te openen kun je even flink op de onderkant slaan of een mes of lepel (voorzichtig) tussen het deksel en de rand steken zodat je het vacuüm verbreekt.
Notities
Met dit recept maak je 1, 2 of 3 potten (zie mijn toelichting hierboven).
Ongeopende potten kun je maanden bewaren, gewoon in je voorraadkast. Vergeet niet op de pot of een labeltje te schrijven wat het is en wanneer je het gemaakt hebt. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast. Schep er iedere keer wat uit met een schone vork of lepel en dan kun je de inhoud zeker een paar weken nog goed houden in de koelkast.