Wanneer je hele bieten langzaam laat garen op de barbecue krijgen ze een waanzinnig intense smaak. Hier vind je mijn recept en tips voor gerookte bieten.
4 - 6kleine takjes verse tijm of ½ tl gedroogde tijm per biet
fleur de sel of ‘gewoon’ zeezout
1flinke friszoete appel met schil
boter,of olijfolie om het gerecht vegan te houden
suiker of ahornsiroop
handje walnoten
zwarte peper
klein handje platte peterselie,grof gehakt
Instructies
Steek de barbecue aan, strooi een handje rookhout over de gloeiende kolen en richt in voor indirect gebruik. Breng de temperatuur naar 100 graden. Je kunt de ingepakte bieten straks op een rooster leggen, maar zorg ook voor een lekbak onder het rooster. Want lekken gaat het vrij zeker, behalve als je ze dubbel inpakt met aluminiumfolie.
Leg iedere biet op een stuk aluminiumfolie, groot genoeg om straks helemaal dicht te vouwen. Besprenkel met een klein scheutje olijfolie en vijgen-dadelazijn, leg op iedere biet een klein takje tijm en strooi er wat zout over. Vouw daarna ieder bietenpakketje helemaal dicht, maar niet te strak.
De bietenpakketjes gaan nu op het rooster. Sluit het deksel en laat de bieten 5 uur roken op 100 graden. Door de langzame garing worden ze heel intens van smaak.
Tip: je kunt ook een short-cut nemen door de bieten eerst te garen in de oven (ingepakt zoals ik aangeef in stap 2 en daarna 45 – 60 minuten in de oven op 200 graden) en daarna nog een uurtje te roken. Ander effect, wordt ook vast lekker.
Haal de bietenpakketjes van de barbecue en open het folie. Laat ze afkoelen, pel de schil en snijd in plakjes, partjes of blokjes.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in partjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de partjes appel tot ze net bruin worden. Strooi er een snufje suiker of een scheutje ahornsiroop over en laat snel karamelliseren. Zet daarna het vuur uit.
In de tussentijd rooster je de walnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud of schep af en toe om.
Tip: Op lagere temperatuur roosteren heeft een gunstig effect op de smaak en de kans dat je noten verbranden is vele malen kleiner. Dus ik rooster op stand 4, soms wel 5 minuten. Wel regelmatig omscheppen.
Verdeel de gerookte bieten over een platte saladeschaal en leg daar de gekramelliseerde appeltjes op. Garneer met wat drupjes vijgen-dadelazijn, geroosterde walnoten, snufje zwarte peper uit de molen en de fijngehakte platte peterselie.