2tl+ 2 tl pumpkin spice specerijen,gekocht of zelfgemaakt met mijn recept of alleen kaneel (getest en smaakt ook zalig)
75grongezouten boter,kamertemperatuur
1ei
2elmelk
1tlvanille extract
snufjezout
3Maribelle appels
3elblanke rozijnen
1elcitroensap of 1 el appelciderazijn
Voor de mascarponeroom:
100grslagroom
1elkristalsuiker
1tlvanille extract
150grmascarpone
Instructies
Voor de kruimellaag meng je de 100 gram gesmolten gezouten boter, 150 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram kristalsuiker en 2 theelepels pumpkin spice specerijen in een kom. Roer alles door elkaar met een vork tot het goed gemengd is en er kleine en grote kruimels ontstaan. Zet de kom in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. De zijkanten vet je licht in met boter of bakspray.
Klop de 75 gram ongezouten boter luchtig met de 50 gram suiker. Klop daarna het ei, de melk en het vanille extract erdoor.
Voeg de 100 gram zelfrijzend bakmeel en snufje zout toe en spatel alles door elkaar tot het goed gemengd is. Schep het beslag op de bodem van de springvorm en verdeel gelijkmatig.
Schil de Maribelle appels en snijd ze in blokjes. Meng in een kom met de rozijnen, 2 theelepels pumpkin spice, 2 eetlepels suiker en citroensap. Schep alles door elkaar en verdeel daarna over het beslag in de springvorm.
Haal de kom met de kruimels uit de koelkast en roer ze even los met je vork. Verdeel de kruimels daarna met je handen over de appels heen. Zorg dat de bovenkant helemaal bedekt is.
Plaats de springvorm in de oven en bak de appelkruimeltaart in 60 minuten gaar. Haal daarna uit de oven, laat afkoelen op een rooster en verwijder daarna de springvorm.
In de tussentijd maak je de mascarponeroom (kan ook eerder al trouwens). Klop de slagroom stijf met de kristalsuiker en het vanille extract. Roer de mascarpone los in een kom. Niet te lang roeren, want dan wordt de mascarpone te vloeibaar. Spatel daarna de stijve slagroom door de mascarpone. Doe dit ook weer snel, zodat de mascarponeroom zo dik mogelijk blijft. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Serveer een puntje appelkruimeltaart met mascarponeroom voor de liefhebbers, geniet van deze heerlijke taart!