Deze courgette lasagne is goedgevuld met een saus van tomaat, linzen en gehakt en bechamelsaus. En gaat de oven in met heel veel Parmezaanse kaas!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord courgette, gehakt, linzen, tomaat
Voorbereidingstijd 40 minutenminuten
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
ovenschaal van circa 25 x 25 cm ,maar rechthoekig kan natuurlijk ook
Ingrediënten
1flinke courgette,circa 500 gram
bakolijfolie
2sjalotten,gesnipperd
2stengels bleekselderij,in kleine blokjes
2wortels,geschild en in kleine blokjes
zout
300grrundergehakt
3trostomaten,in stukjes
1blik(400 gr) tomatenblokjes
1blik(400 gr) linzen, afgespoeld
20grverse Italiaanse kruiden,blaadjes fijngehakt (of vervang door 1 el gedroogde Italiaanse kruiden)
zwarte peper
45grboter
45grbloem
400mlmelk
½tlnootmuskaat
blok Parmezaanse kaas
Instructies
Snijd de courgette in dunne plakken. Niet ‘mandoline-dun’, maar gewoon dun, zo’n halve centimeter per plak zodat je ze straks nog goed kunt grillen. Meet de plakken even af in je ovenschaal, je moet er uiteindelijk 3 lagen van kunnen maken. Verhit een grillpan en vet deze licht in met bakolijfolie. Kwast de plakken courgette ook licht in met olie. Je gaat vervolgens de plakken om en om grillen in de pan, tot ze lichte grillstrepen krijgen.
In de tussentijd maak je de tomatensaus met linzen en gehakt. Verhit een hapjes- of braadpan en fruit de sjalotten, bleekselderij en wortel in 2 eetlepels bakolijfolie met een snuf zout voor circa 5 minuten. Voeg daarna het rundergehakt toe en rul gaar. Daarna gaan de trostomaten erbij, bak deze 1 minuut mee.
Schenk het blik tomatenblokjes in de pan en roer de linzen en Italiaanse kruiden erdoor. Nog een snufje zout en peper erover en laat het gehaal 10 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Verwarm de oven voor op 190 graden (onder- en bovenwarmte) en vet je ovenschaal licht in met bakolijfolie.
Als laatste maak je de bechamelsaus. Smelt de boter in een sauspan. Zodra de boter is gesmolten roer je de bloem erdoor met een pollepel. Laat de bloem nu rustig bakken in de boter terwijl je af en toe roert, maar zorg ervoor dat deze niet bruint. In een paar minuten is het klaar en dan ga je in delen de melk erdoor kloppen met een garde. In het begin steeds een beetje, even kloppen en daarna weer wat melk erdoor. Zo krijg je geen klontjes. Klop het laatste deel van de melk erdoor en laat, blijf roeren, indikken tot je jouw gewenste bechamelsaus hebt. Zet het vuur uit en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Zo, nu is alles klaar en ga je de ovenschaal vullen. Begin met een dun laagje tomatensaus, daarover de eerste laag courgette, een laagje bechamelsaus en een laagje tomatensaus. Herhaal deze lagencombi nog twee keer tot alles op is.
Tip: de bechamelsaus laat zich moeilijk uitstrijken op de courgetteplakken. Schep het er daarom gewoon op met een lepel en strijk het een beetje uit met de bolle kant van de lepel. Hoeft niet zo netjes, de oven doet straks de rest van het werk.
Rasp een zéér royale laag Parmezaanse kaas erover. In mijn geval was dat zeker zo’n 150 gram. Zet de schaal daarna in de oven en bak circa 40 minuten tot de courgette lasagne bubbelt en de bovenkant krokant en mooi bruin is geworden.
Serveer direct vanuit de oven op borden en porties die je overhoudt zijn perfect in te vriezen. Geniet!