FormuleKip Groot Brittannië: Chicken & Chips van Shaiff
Voor de Grandprix van Silverstone maakte Shaiff een variatie op de Engelse Fish & Chips, maar dan met kip. Oftewel Chicken & Chips! Met frieten en zelfgemaakte tartaarsaus.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, friet, kip
Voorbereidingstijd 4 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 5 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de marinade:
1kgkipborrelhapjes of kippenvleugels
100mlnatuurazijn
50mlappelciderazijn
1elzout
1tlknoflookpoeder
1tluienpoeder
1tlItaliaanse kruiden
1/4tlcayennepeper
Voor de tartaarsaus:
200grmayonaise, liefst Belgische, want die heeft een zuurtje
1tldijonmosterd
40grcornichons/augurk, fijngehakt
1elkappertjes, fijngehakt
1elplatte peterselie, fijngehakt
1elbieslook, fijngehakt
1tlsjalot, fijngehakt
1/2tlzoet paprikapoeder
citroensap
zwarte peper
zeezout
Voor de friet:
700grrobuuste friet met schil, die van Celavita is lekker
1elplatte peterselie, fijngehakt
1tlzeezout
1/2tlgerookt paprikapoeder
Lekker voor erbij:
ijsbergsla
komkommer, in plakjes
Instructies
Leg de kipborrelhapjes in een diepe, platte schaal en dep ze droog.
Meng alle ingrediënten van de marinade in een maatbeker of kom en klop goed door elkaar met een garde zodat het zout oplost. Schenk de helft over de kip heen en bewaar de andere helft afgedekt in de koelkast. Meng de marinade goed met de kip, dek de schaal af en zet 4 - 8 uur in de koelkast.
Meng voor de tartaarsaus alle ingrediënten in een kom. Breng naar wens verder op smaak met citroensap, zwarte peper en zeezout. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Richt een uurtje voordat de race begint de BBQ in op indirect grillen. Als je een kamado hebt kan dit, afhankelijk van je merk, met de convEGGtor of deflector. Op een kogelbarbecue zoals een Weber bedek je slechts één helft met kolen. Zorg dat de temperatuur rond de 160 graden zit.
Leg de kipborrelhapjes op een rooster en breng ze in circa 20 - 30 minuten naar een kerntemperatuur van 68 graden. De marinade die je nog in de koelkast hebt staan, gebruik je om de kip 2 tot 3 keer mee in te kwasten.
Zorg dat je in de tussentijd de frieten bereidt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wij bereiden ze altijd in de Airfryer, zo’n 20 - 22 minuten op 175 graden. Als ze klaar zijn, meng je ze in een kom met de platte peterselie, zout en het gerookte paprikapoeder.
Als je nog iets groens erbij wilt is een salade van ijsbergsla, komkommer, appelciderazijn, olijfolie, peper en zout een lekkere optie. Die maak je op het laatste moment.
Als de kip gaar is, haal je ze even van de BBQ (hoeft niet afgedekt) en stook je de BBQ op naar 180 - 200 graden. Leg de kip vervolgens op het directe deel van de BBQ (boven de kolen dus) en gril ze een paar minuten per kant. Hou ze in de gaten, zodat ze niet aanbranden. Lekker om en om grillen en daarna in een grote bak doen. Als je fleur de sel in huis hebt, kun je er nog een klein beetje overheen strooien.
Serveer de BBQ-kip met de frieten en tartaarsaus. Betere Chicken & Chips ga je voor deze race niet vinden denk ik ;-). Alhoewel, de Indian-style marinade was wel een hele goede concurrent. Het recept daarvan vind je in de notities!
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de Grand Prix.
Voor de Indian-style Chicken & Chips hak je 1 ui met 4 teentjes knoflook fijn. Meng dit met 2 tl komijn(zaad), 1 tl korianderzaad, 1 el curry madras, 4 tl kerriepoeder, 2 tl kurkuma, 3 el tomatenpuree (mutti), 1 el zeezout en een royale scheut olijfolie. Smeer daarna de kip er helemaal mee in en dek af met plakjes citroen. Laat ook 4 – 8 uur marineren in de koelkast. Verder kun je de bovenstaande bereiding aanhouden.