Een heerlijke bloemkoolsteak, gebakken in een grillpan en geserveerd met salsa, aardappel wedges uit de oven en een frisse salade.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord aardappel, bloemkool, sla
Bereidingstijd 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1,2kilo vastkokende aardappels,vastkokend met een bloemige structuur, zoals bijvoorbeeld de Frieslanders, maar met Bintjes vind ik ze ook heel lekker worden
bakolijfolie
grof zeezout
optioneel: verse, fijngehakte of gedroogde rozemarijn
3teentjes knoflookgepeld en geplet
15grverse platte peterselie
15grverse basilicum
1teentje knoflook,grof gehakt
1elkappertjes
100mlolijfolie extra vergine
1elrode wijnazijn
zout
zwarte peper
1hele grote bloemkool
2tlgerookt paprikapoeder,zoet
serveer erbij: salade met sla melange, cherrytomaten, wortelrasp, olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Schil de aardappels en snijd ze in wedges, oftewel in 8 langwerpige parten snijden. Leg ze op het bakblik en bestrooi royaal (maar dan ook echt royaal) met bakolijfolie. Strooi er een snuf grof zeezout over en eventueel 2 tl rozemarijn. Voeg de geplette teentjes knoflook toe en meng alles met je handen door elkaar. Verdeel de aardappel wedges gelijkmatig over het bakblik en zet ze in de oven. Bak ze 45 – 60 minuten tot de wedges aan de buitenkant krokant en mooi bruin zijn en aan de binnenkant heerlijk zacht. Schep ze af en toe even om.
Tip: Wil je eerder klaar zijn dan kun je ook voor voorgekookte aardappel wedges/aardappelpartjes uit het koelschap kiezen. Dan ben je in 30 minuten wel klaar.
Meng de platte peterselie en basilicum (met steeltjes en al), grof gehakt teentje knoflook, kappertjes, 100 ml olijfolie extra vergine en rode wijnazijn in een hakmolen of keukenmachine. Maal helemaal fijn tot een salsa. Breng daarna verder op smaak met zout en peper. Laat afgedekt staat tot de bloemkoolsteak en aardappel wedges klaar zijn.
20 minuten voordat de aardappels klaar zijn, ga je de bloemkoolsteaks maken. Haal de groene bladeren van de onderkant van de bloemkool af, maar laat de steel zitten. Snijd 4 dikke, platte steaks van de bloemkool (inclusief de steel, want dan blijven de plakken intact). Dat betekent dat je van de zijkanten wat afsnijdsels overhoudt, daar gaan we straks nog wat mee doen.
Meng 6 eetlepels bakolijfolie met het gerookte paprikapoeder en een flinke snuf zout en peper. Wrijf of kwast hiermee de 4 bloemkoolsteaks in.
Tip: De afsnijdsels die je over hebt, snijd je in grove roosjes/stukjes en die marineer je met de resterende marinade.
Verhit je grillpan op hoog vuur totdat deze goed warm is, draai de temperatuur daarna iets lager (ter indicatie: ik verwarm mijn grillpan op stand 8, verlaag daarna naar 7 en naar 6 als ik de grillstrepen goed vind). Leg de bloemkoolsteaks in de grillpan en laat rustig liggen. Ze hebben per kant circa 4 - 6 minuten nodig (afhankelijk van hoe dik je ze hebt gesneden). Halverwege even omdraaien. Met deze tijd wordt de bloemkool beetgaar en hebben de steaks nog een bite. Wil je de steaks zachter hebben, grill dan langer door.
Tip: Bak tegelijkertijd de overgebleven bloemkool in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Dit kun je erbij serveren of je bewaart het voor de volgende dag als lunch. Lekker met wat sla, cherrytomaten en noten.
Serveer de bloemkoolsteaks met de salsa, aardappel wedges en salade.