Deze prachtige cheesecake met aardbeien, frambozen en citroen is heel makkelijk om te maken en een echte traktatie voor een feestelijk moment.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord aardbeien, citroen, frambozen, roomkaas
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur10 minutenminuten
Wachten 6 uuruur
Totale tijd 7 uuruur55 minutenminuten
Porties 1cheesecake
Equipment
springvorm van 20 of 24 cm, zie notities
bakpapier
fijnmazige zeef
Ingrediënten
1pakje(225 gr) diepvries aardbeien
sap van 1 grote citroen of 2 kleine citroenen
5elkristalsuiker
75grboter
200grdigestive koekjes
600grroomkaas,bijvoorbeeld Philadelphia, op kamertemperatuur
125grfijne kristalsuiker
1zakje vanillesuiker
20grmaïzena
125grcrème fraîche,op kamertemperatuur
5eieren,op kamertemperatuur
rasp van 1 grote citroen of 2 kleine citroenen
1pakje(225 gr) diepvries frambozen
100grverse aardbeien
75grverse frambozen
Instructies
Meng de diepvries aardbeien met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels kristalsuiker in een pannetje. Breng aan de kook en laat op laag vuur circa 20 minuten pruttelen tot de aardbeien helemaal zacht zijn. Nu kun je voor 2 opties gaan. Of je maakt er met een vork een grove aardbeienpuree van met stukjes of je maakt er een coulis van door de aardbeienpuree door een fijnmazige zeef te halen. Roer daarbij alles goed door de zeef zodat je al het vocht uit de puree drukt. Laat daarna helemaal afkoelen.
Smelt de boter in een steelpan en zet direct het vuur uit zodat de boter niet gaat kleuren. Maal de digestive koekjes helemaal fijn in de keukenmachine en roer de koekkruimels daarna door de gesmolten boter tot alles goed gemengd is. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en vet de zijkanten in met boter of bakspray. Stort het koekjesmengsel op de bodem en verdeel gelijkmatig. Maak rondom een klein opstaand randje en druk de koekkruimels goed stevig aan met de platte onderkant van een glas of met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vul een ovenschaaltje met water en zet deze onderin de oven.
Doe de roomkaas in een grote kom en roer los met een spatel. Voeg het fijne kristalsuiker en vanillesuiker toe en klop een paar minuten met een (hand)mixer tot het mengsel helemaal romig is.
Voeg de maïzena en crème fraîche toe en klop nog een minuut door.
Klop nu een voor een de eieren erdoor. Klop zeker niet te lang, de eieren hoeven maar net opgenomen te zijn voordat je de volgende toevoegt.
Als laatste voeg je het sap van ½ citroen en het citroenrasp toe en dit klop je er snel doorheen.
Haal de springvorm uit de koelkast en schenk de helft van het beslag op de bodem. Schep lepeltjes van je aardbeien coulis op het beslag tot alles op is. Ga daarna met de onderkant van je lepel door de coulis heen tot je allemaal swirls hebt. Schenk daarna rustig de rest van het beslag er gelijkmatig overheen.
Zet de springvorm in je oven en bak de cheesecake in 65 - 70 minuten tot de buitenkant gaar is en de binnenkant nog een klein beetje wiebelig is. Open tussentijds de oven niet.
Laat de cheesecake idealiter daarna afkoelen in een dichte oven. Je kunt ook de ovendeur op een kiertje zetten en ‘m daar 1 uur in laten afkoelen totdat je ‘m uit de oven haalt. Zo beperk je de kans op scheuren tot een minimum. Daarna laat je de cheesecake verder afkoelen op het aanrecht. Dek daarna de springvorm af en zet de cheesecake minstens 6 uur, maar liever een hele nacht in de koelkast.
In de tussentijd ga je frambozencoulis maken. Meng de diepvriesframbozen met 2 eetlepels citroensap en 3 eetlepels suiker in een pannetje. Breng aan de kook en laat op laag vuur circa 15 minuten pruttelen tot de frambozen helemaal zacht zijn en het mengsel een stroperige structuur krijgt. Roer het daarna goed door een fijnmazige zeef zodat je al het vocht uit de puree drukt, maar de frambozenpitjes achter blijven. Laat daarna helemaal afkoelen. Hou de coulis op kamertemperatuur zodat deze goed schenkbaar blijft.
Nadat de cheesecake 4 uur in de koelkast heeft gestaan, kun je de frambozencoulis rustig over de bovenkant schenken. Verdeel de coulis daarna gelijkmatig door de springvorm langzaam heen en weer te bewegen. Dek de springvorm weer af en zet terug in de koelkast.
Na minstens 6 uur in de koelkast is het tijd om de taart te decoreren. Haal de springvorm uit de koelkast en houd een scherp koksmes even onder een hete kraan. Droog het mes af en snijd de cheesecake rondom los langs de rand. Open nu voorzichtig de zijkant van de springvorm en verwijder deze. Decoreer naar eigen inzicht de cheesecake met aardbeien en frambozen. Om mooie, strakke punten te snijden houd je het scherpe mes weer onder de hete kraan. Even afdrogen en daarna pas snijden.
Notities
Met dit recept maak je 1 cheesecake met 12 punten.
UPDATE 12 mei 2020: Nog even over de springvorm, want dat ging niet bij iedereen helemaal goed heb ik begrepen. Ik heb een vrij hoge springvorm van 20 cm, waardoor alles er perfect in paste. Maar dat was niet bij iedereen het geval. Neem daarom voor de zekerheid maar een springvorm van 24 cm, dan weet je zeker dat het past.