FormuleKip België: BBQ kip met wafels en kersen van Tim
Voor de Grandprix van van België maakte Tim BBQ kip met wafels, kersen en smashed avocado. Een kruising tussen Luikse wafels met kersen en ‘chicken and waffles’.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kersen, kip
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur5 minutenminuten
Porties 8stuks
Equipment
barbecue
vuurvaste (gietijzeren) pan met deksel
Ingrediënten
1kgdiepvrieskersen
1elsuiker, als je diepvrieskersen gebruikt
1kgkipfilet, hele filets
1pot (400 ml)kippenbouillon van De Kleinste Soepfabriek
2rode pepers
1zakjeSanta Maria Guacamole dip
3rijpe avocado’s
100grzure room
zwarte peper
plantaardige olie
sambal (badjak)
8wafels (gewoon de zoete wafels uit de supermarkt, als je er zin in hebt mag je ze van mij ook zelf maken)
2stengelslente-ui, in ringetjes
Instructies
Meng de kersen met 1 el water en de suiker (als je diepvries) gebruikt in een pan. Laat ze in circa 20 minuten inkoken op laag vuur. Als je verse kersen gebruikt, zeef je na 15 minuten de pitten eruit en dan zet je het pannetje nog even terug op het vuur om verder in te dikken.
Tip: Dit kun je uiteraard ook op de barbecue inkoken.
Voordat je de pulled chicken gaat maken, stook je de barbecue op. De keteltemperatuur mag rond de 160/170 graden liggen.
Meng de kipfilets in een vuurvaste pan met de kippenbouillon en voeg extra water toe tot de filets helemaal onder staan. Leg de pepers ook in het vocht. Leg een deksel op de pan en plaats deze op de barbecue. Kook de kipfilets in 20 - 25 minuten volledig gaar en zacht. Haal de kipfilets daarna uit het vocht, laat iets afkoelen en pluk in sliertjes. Dit kan met twee vorken of met je handen.
Tip: Voor wie niets wil weggooien: de bouillon kun je een dag later nog gebruiken voor een soep of je laat ‘m inkoken en druppelt op het einde nog wat over de pulled chicken voordat je de wafels serveert.
Voor de smashed avocado gebruik ik de guacamole dipmix. Prak de rijpe avocado’s en meng met de mix en zure room. Breng naar wens verder op smaak met peper (geen zout).
Vlak voor het serveren bak ik de pulled chicken op in een pan met de kersensaus en een beetje sambal voor de pit. Idealiter bak je dit (uiteraard) op de barbecue in een gietijzeren pan. Let daarbij wel goed op dat de kip niet te snel aanbakt door de suiker in de saus. Meng voor het aanbakken de pulled chicken in een pan met een scheutje olie en voeg de kersensaus toe en sambal (badjak bijvoorbeeld) naar smaak. Bak lekker op en houd daarna warm.
De wafels warm je op het rooster van de barbecue op voor een krokante bite. Even om en om en niet te lang, want kan snel gaan.
Schep een laagje smashed avocado op de wafel, daarop een royale hoeveelheid van de pulled chicken en garneer met ringetjes lente-ui.
Notities
Met dit recept maak je 8 wafels voor tijdens de race.
Voorbereiding kersensaus: 20 minuten
Voorbereiding pulled chicken: 20 - 25 minuten op de barbecue