Hartige groentecake met courgette en Honingtomaten
Deze hartige groentecake bevat onder andere volkorenmeel, sjalot, courgette, Honingtomaten, courgette en basilicum. Makkelijk te maken, je kunt de cake per plakje invriezen en deze zijn perfect voor in de lunchtrommel of als tussendoortje op je werk.
Gang Hapje
Keuken Vegetarisch
Trefwoord basilicum, courgette, Honingtomaten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 8plakjes
Equipment
cakeblik
bakpapier
Ingrediënten
3eieren
200grvolkorenmeel
2tlbakpoeder
100grkoolzaadolie, zonnebloemolie of een neutrale olijfolie
50grmelk
1tlzout
snufzwarte peper
150grfijngehakte courgette
150grgehalveerde honingtomaten
1elfijngehakte sjalot
1elfijngehakte basilicum
optioneel: nog een takje Honingtomaten en wat geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed het cakeblik met bakpapier.
Klop de eieren in 5 minuten zeer luchtig.
Voeg het meel, de bakpoeder, koolzaadolie, melk, zout en een snufje zwarte peper toe en klop dit door elkaar met de klopper van je keukenmachine of handmixer. Met de hand goed kloppen kan uiteraard ook.
Spatel daarna de fijngehakte courgette, gehalveerde Honingtomaten, fijngehakte sjalot en basilicum erdoor.
Schep het beslag in het cakeblik en verdeel gelijkmatig. Optioneel kun je nog een takje Honingtomaten iets in het beslag duwen en/of wat geraspte Parmezaanse kaas erover raspen.
Zet het blik in de oven en bak de groentecake in 40 - 45 minuten gaar en goudbruin.
Laat de cake daarna volledig afkoelen op een rooster. Tip: pas als de cake helemaal is afgekoeld kun je de cake mooi in plakken snijden.
Notities
Met dit recept maak je 1 cake met 8 - 10 plakken.
Rasp ook eens wat Parmezaanse kaas over de bovenkant, voordat de vorm in de oven gaat.
Na het bakken en afkoelen kun je de cake in plakken snijden en deze invriezen. Ik knip daarvoor bakpapier in stroken die ik tussen de plakjes leg. Deze plaats ik vervolgens in een schaal of groot ziplock zakje en daarna vries ik ze in. Zo gaan ze niet aan elkaar plakken. Haal ’s ochtends een plakje uit de vriezer en laat rustig ontdooien (afgedekt). Rond 12.00 uur is de groentecake dan perfect om te eten.