FormuleKip Nederland: Cranberry BBQ kip van Paul & Jolanda
Voor de Grandprix van Nederland maakten Paul & Jolanda Cranberry BBQ kip met lokaal gekweekte kruiden en een Nederlandse Port.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord cranberry, formulekip, kip
Voorbereidingstijd 4 uuruur35 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 5 uuruur20 minutenminuten
Porties 10personen
Ingrediënten
4kgkipborrelhapjes
zout
zwarte peper
2bio sinaasappels
375grverse of bevroren cranberries, bevroren te krijgen bij de supermarkt
2takjestijm, blaadjes afgeritst
1takje rozemarijn, naaldjes afgeritst
2blaadjes salie, grof gehakt
50mlPort, je mag smokkelen met een ander merk natuurlijk
1laurierblad
1tlhoning
Instructies
Leg alle kipborrelhapjes in een grote platte ovenschaal en strooi er lekker wat zout en peper over, meng goed door. Wanneer de schaal wat klein is, kun je ook twee schalen gebruiken. Zet in de koelkast totdat je gaat marineren.
Rasp 1 sinaasappel en pers daarna beide sinaasappels uit.
Doe de cranberries, sinaasappelrasp en -sap, kruiden en Port in een pannetje en verwarm tot aan het kookpunt. Voeg daarna de honing en het laurierblad toe. Breng aan de kook, zet het vuur wat lager en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Roer daarna de cranberries stuk met een pollepel en laat nog 5 minuten pruttelen.
De marinade is nu klaar en die hoef je daarna alleen nog even te blenderen tot een fijne saus. Daar kun je ook een staafmixer of keukenmachine voor gebruiken.
Schenk 20% van de marinade in een apart bakje. Deze heb je later nodig voor het lakwerk tijdens het barbecueën. Laat het restant volledig afkoelen.
Meng de marinade volledig door de kip en verdeel gelijkmatig in de schaal. Zet de schaal in de koelkast om te marineren, minimaal 4 uur. Dek deze niet af zodat het huidje vast een beetje indroogt.
Steek ongeveer een uur voordat de race begint de barbecue aan. Zorg dat de keteltemperatuur rond de 140 graden ligt. Wij vinden het lekker om een beetje kruiden aan de kolen toe te voegen zodra deze op temperatuur is, ruikt lekker en de kip krijgt zo nog een extra smaak boost. Maar je kunt daar natuurlijk ook rookhout voor gebruiken.
Haal de schaal met de gemarineerde kip uit de koelkast en dep de kip een beetje droog met keukenpapier, leg de stukken daarna op een schaal.
Gaar de kipborrelhapjes indirect op de barbecue in ongeveer 20 - 25 minuten, lak ze tussentijds een keer of 2 met de marinade. Haal ze daarna eraf en zorg dat je direct boven het vuur kunt afgrillen, op circa 170/180 graden. Gril ze nu om en om af en lak ze gerust nog een keer aan beide zijden af terwijl je dit doet. Maar werk wel snel, want je wilt geen verbrand korstje.
Serveer de cranberry BBQ kip net op tijd voor de race begint.
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor circa 10 mensen voor tijdens de race. Minder maken? Halveer dan gewoon het recept.
Voor een hele lekkere diepe smaak kun je een avond van tevoren de kipborrelhapjes vast marineren en koel wegzetten tot vlak voor de race.