Met dit recept van Janneke Vreugdenhil maak je zelf een heerlijke bloemkoolpizza margherita. Inclusief haar tip voor een echte krokante bodem.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord mozzarella, pizza, tomaat
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 2personen
Ingrediënten
1kgbloemkool,gewicht zonder bladeren, maar inclusief stronk, die je dus gewoon meemaalt, in grote stukken
50grgeraspte Parmezaanse kaas
2bollen250 gr mozzarella,waarvan 75 gr in piepkleine blokjes
1teentje knoflook,fijngehakt
1,5tl gedroogde oregano
fijn zeezout
zwarte peper
2eieren
circa 150 gr tomatensaus of passataeventueel met basilicum (zie notities)
handje verse basilicumblaadjes en/of rucola
olijfolie extra vergine
Instructies
Maal de bloemkool tot fijne korrels in de keukenmachine, eventueel in twee delen.
Breng een pan met water aan de kook waar een fijnmazig vergiet in past. Dit kan ook een stoommandje zijn, maar die van mij was niet fijn genoeg waardoor de korrels bloemkool erdoorheen zouden vallen. Daarom koos ik voor een vergiet die ik in de pan hing. Belangrijk is dat het vergiet niet het kokende water aanraakt. Doe de bloemkoolkorrels in het vergiet (ik deed het in 2 delen), leg er een deksel op en stoom 3 - 4 minuten tot de korrels zachter zijn geworden, maar nog niet heel gaar. Stort de gestoomde bloemkool in een schone theedoek of een stuk kaasdoek en laat even afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Draai het doek met de gestoomde bloemkool erin dicht en wring er zo veel mogelijk water uit. Ga door tot je een soort pasta overhoudt die op het hoog wel wat weg heeft van marsepein. Dit is, wat Janneke ook al aangeeft, echt een rotklus en hier ben je wel even mee bezig. Maar doe het goed, en je krijgt echt een knapperige bodem!
Meng de uitgeknepen bloemkool met de Parmezaanse kaas, 75 gr mozzarella in piepkleine blokjes, knoflook, oregano, ½ theelepel fijn zeezout, flink wat zwarte peper en de eieren in een kom. Kneed met je handen door elkaar.
Spreid het bloemkoolmengsel gelijkmatig over het bakpapier uit. Druk goed aan en zet de bakplaat circa 10 minuten in het midden van de oven, tot de pizzabodem stevig en iets gekleurd is. Mijn oven had hiervoor 15 minuten nodig.
Haal de bakplaat uit de oven en bestrijk de pizza met tomatensaus. Je hoeft niet alle saus op te maken. Snijd de rest van de mozzarella in blokjes of plakjes en beleg de pizza daarmee. Schuif de bakplaat nog 5 - 10 minuten in de oven tot de bodem goed gaar is en de kaas gesmolten.
Haal de pizza uit de oven en laat een paar minuten rusten. Strooi de basilicumblaadjes en/of rucola erover en besprenkel tot slot met wat olijfolie extra vergine.
Notities
Met dit recept maak je 1 bloemkoolpizza die genoeg is voor 2-3 personen als hoofdgerecht.
Bereiding 45 minuten, oven 15-25 minuten.
In het boek refereert Janneke aan 1 portie zomer- of wintertomatensaus uit hetzelfde boek. Deze had ik niet gemaakt en vond het prima om een goede kwaliteit passata of andere tomatensaus uit pot te nemen.
Het is essentieel in dit recept om de gestoomde kool heel goed uit te knijpen. Als je dit slordig doet dan wordt de bodem zompig en je wilt echt een knapperige bodem. Die je dus uit je hand moet kunnen eten zonder dat het afbrokkelt.