Samen met mijn zoontje Jessey en Rutger Bakt maakte ik een geweldige Philadelphia cheesecake voor Pasen, met heel veel paaseitjes!
Gang Gebak
Keuken Pasen
Trefwoord chocolade, paaseitjes, roomkaas
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur15 minutenminuten
Koelen 6 uuruur
Totale tijd 7 uuruur45 minutenminuten
Porties 12personen
Ingrediënten
Voor de bodem:
175grBastogne koeken
50grboter,gesmolten
Voor de vulling (zie notities):
100grdragee paaseitjes
600grPhiladelphia naturel
125grzure room
150grfijne kristalsuiker
2eieren
2eidooiers
25grmaïzena
½citroen,rasp
1tlvanille-extract
Voor de decoratie:
100mlslagroom
100grpure chocolade,grof gehakt
chocolade paaseitjes, chocolade paashazen en andere eetbare paasdecoratie naar eigen wens
Instructies
Verwarm de oven voor op 130 graden en zet onderin de oven een vuurvaste schaal met een laagje kokend water. Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier en vet de randen in met boter of bakspray.
Maal de Bastogne koeken fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de kruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bodem van een glas stevig aan. Zet de springvorm in de koelkast.
Hak de dragee paaseitjes grof met een scherp mes.
Klop voor de vulling de Philadelphia naturel los met de keuken- of handmixer. Voeg nu alle overige ingrediënten toe en meng goed, maar niet lang. Het hoeft namelijk niet heel luchtig te worden. Roer als laatste de grofgehakte dragee paaseitjes door het beslag met een spatel.
Haal de springvorm uit de koelkast en giet het Philadelphiamengsel op de bodem, strijk dit glad. Bak de cheesecake in circa 75 minuten gaar in de oven. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. In dit geval is het niet erg als er wat scheurtjes in je cheesecake komen (is ook bijna niet te voorkomen door de paaseitjes in de vulling), want je gaat de bovenkant nog rijkelijk decoreren.
Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur (ik laat ‘m daarvoor altijd minimaal 2 uur in de dichte oven staan terwijl deze afkoelt) en zet hem daarna een nacht in de koelkast.
Maak de chocolade ganache door de slagroom te verhitten tot het kookpunt in een steelpan. Haal daarna de pan van de hittebron en roer langzaam de gehakte chocolade erdoor tot deze goed is gesmolten en mooi vermengd met de slagroom. Laat dit daarna afkoelen, maar zorg wel dat het niet goed schenkbaar is vlak voordat je de cheesecake gaat decoreren.
En dan is het tijd voor het allerleukste deel van dit recept, haal je kinderen er maar vast bij! Schenk eerst de chocolade ganache over de bovenkant van de cheesecake en strijk glad met een (palet)mes. Laat wat ganache rondom naar beneden ‘drippen’. Versier daarna de Philadelphia cheesecake naar eigen inzicht met heel veel chocolade paaseitjes, paashazen en wat je nog meer voorhanden hebt qua eetbare chocolade decoraties. Maak er een uitbundige paas cheesecake van!
Oh, en tip…snijd niet te grote stukjes af, want deze waanzinnige cheesecake is misschien een tikkeltje machtig ;-).
Notities
Met dit recept maak je 1 cheesecake waar je 12-16 punten uithaalt. Oh, en tip…snijd niet te grote stukjes af, want deze waanzinnige cheesecake is misschien een tikkeltje machtig ;-).
Bereiding: 30 minuten + Oven: 75 minuten + Afkoelen: minimaal 2 uur + Koelen in de koelkast: minimaal 4 uur.
Zorg dat alle koude ingrediënten voor de vulling eerst op kamertemperatuur zijn gekomen.