Week de gedroogde porcini 10 minuten in warm water. Vul het bakje tot de gedroogde paddenstoelen net onder staan.
Verhit een koeken- of hapjespan en bak de ui, wortel en knoflook voor 10 minuten op middellaag vuur in 1 eetlepel bakolijfolie.
Voeg de geweekte porcini toe aan de pan samen met het weekvocht en bak nog 5 minuten tot het vocht is verdampt. Voeg de laatste minuut de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
Maak ondertussen de topping. Hak hiervoor 25 gr pistache melange fijn tot middel grof. Bak dit op in een koekenpan met een scheutje bakolijfolie, 75 gr linzen, de tijmblaadjes, chilivlokken naar smaak en een snufje zout en peper. De topping mag mooi goudbruin worden en een lichte crunch hebben.
Meng de overige 100 gr linzen, 50 gr pistache melange, het gebakken ui-mengsel en 2 eetlepels olijfolie extra vergine in de keukenmachine en laat draaien tot je een smeuïg mengsel hebt wat lijkt op de structuur van paté. Voeg extra olijfolie toe als je de structuur nog te droog vindt.
Proef de paté en voeg naar smaak zout en peper toe. Voor de liefhebbers van een zoetje in hun paté kun je ook een halve tot een hele eetlepel cranberrycompote erdoor roeren.
Smeer de paté in een mooi bakje en verdeel de topping erover. Dat laatste zou ik op het laatste moment doen. Als je de paté langer gaat bewaren in de koelkast, kun je ze beter los van elkaar in een bakje doen.
Notities
Met dit recept maak je een bakje vol paté die je kunt serveren bij de borrel.