Lekkerste Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen
Deze Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen is een heerlijk bijgerecht bij vlees, vis of een vleesvervanger. Smaakt ook perfect bij een salade.
Gang Bijgerecht
Keuken Spaans
Trefwoord bonen, rijst, tomaat
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 25 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1ui,gesnipperd
3teentjesknoflook,fijngehakt
bakolijfolie
1tlkomijn
1eltomatenpuree
320grzilvervliesrijst (ik koos voor basmati)
1blik(400 gr) tomatenblokjes
1stazak(225 gr) zwarte bonen van HAK
2tlgedroogde oregano
500mlwarme groentebouillon
Instructies
Verhit een braad- of kookpan en fruit de ui en knoflook in 2el bakolie tot het gaat geuren. Roer de komijn en tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut.
Strooi de rijst erbij en bak nog 2 minuten terwijl je blijft roeren.
Schenk het blik tomatenblokjes erbij en voeg de zwarte bonen en oregano toe en roer door. Schenk nu bouillon in de pan tot circa 1,5 cm boven de rijst.
Tip: Ik test dit altijd door mijn vinger rechtop in de pan te steken tot de bovenkant van de rijst. Als het vocht tot het eerste vingerkootje van mijn wijsvinger komt, is de hoeveelheid goed.
Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat circa 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan, roer daarbij regelmatig. Het gerecht is klaar als de rijst helemaal gaar is. Voeg eventueel een scheutje extra bouillon toe tijdens het koken als je de korrel nog te hard vindt.
Serveertip: Deze Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen smaakt lekker bij tal van dingen. Houd het simpel met een gebakken (spiegel)ei of een frisse salade. Of bak er een stukje vlees of witvis bij.
Notities
Dit is een bijgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 25 minuten.
Serveertip: Deze Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen smaakt lekker bij tal van dingen. Houd het simpel met een gebakken (spiegel)ei of een frisse salade. Of bak er een stukje vlees of witvis bij.