4.50 van 6 stemmen

Lekkerste Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen

25 minuten
Bijgerecht
Spaans

Er zijn van die recepten in je repertoire die je altijd op tafel tovert als je even niet zo goed weet wat je nou wilt koken. Rijst met tomaat, knoflook en ui is er bij ons thuis een van. Iedereen vindt het lekker en het is heel makkelijk om te …

Er zijn van die recepten in je repertoire die je altijd op tafel tovert als je even niet zo goed weet wat je nou wilt koken. Rijst met tomaat, knoflook en ui is er bij ons thuis een van. Iedereen vindt het lekker en het is heel makkelijk om te maken.

Onlangs besloot ik er een andere versie van te maken: Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen. Ik wild het bijgerecht voedzamer maken en daarom voegde ik bonen toe en dat bleek een perfecte combi te zijn.

De stevige zwarte bonen doen het perfect in een gerecht dat nog even moet pruttelen waardoor ze hun bite blijven houden. En door de smaak voegt het echt iets toe aan je gerecht, zeker in combinatie met de tomaat en specerijen.

Als je dan eventueel kiest voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst bevat het gerecht nog meer vezels, wat zeker voor doordeweeks altijd goed is.

Recept & fotografie: Francesca

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 320 gr zilvervliesrijst (ik koos voor basmati)
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 1 stazak (225 gr) zwarte bonen van HAK
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 500 ml warme groentebouillon

Aan de slag!

  • Verhit een braad- of kookpan en fruit de ui en knoflook in 2el bakolie tot het gaat geuren. Roer de komijn en tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut.
  • Strooi de rijst erbij en bak nog 2 minuten terwijl je blijft roeren.
  • Schenk het blik tomatenblokjes erbij en voeg de zwarte bonen en oregano toe en roer door. Schenk nu bouillon in de pan tot circa 1,5 cm boven de rijst.
  • Tip: Ik test dit altijd door mijn vinger rechtop in de pan te steken tot de bovenkant van de rijst. Als het vocht tot het eerste vingerkootje van mijn wijsvinger komt, is de hoeveelheid goed.
  • Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat circa 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan, roer daarbij regelmatig. Het gerecht is klaar als de rijst helemaal gaar is. Voeg eventueel een scheutje extra bouillon toe tijdens het koken als je de korrel nog te hard vindt.
  • Serveertip: Deze Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen smaakt lekker bij tal van dingen. Houd het simpel met een gebakken (spiegel)ei of een frisse salade. Of bak er een stukje vlees of witvis bij.

Notities

  • Dit is een bijgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 25 minuten.
  • Serveertip: Deze Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen smaakt lekker bij tal van dingen. Houd het simpel met een gebakken (spiegel)ei of een frisse salade. Of bak er een stukje vlees of witvis bij.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)