Zin in een heerlijk broodje stoofvlees? Met mijn malse stoofvlees, plakjes zoetzure pompoen en verse tijm maak je 'm helemaal zelf.
Gang Lunch
Keuken Stoofrecept
Trefwoord Brood, pompoen, tijm, vlees
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 2 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 2 uuruur50 minutenminuten
Porties 6broodjes
Ingrediënten
500grrunderstoofvleesblokjes van Hoeve Biesland,of een andere lokale leverancier, op kamertemperatuur
1elbloem
zout
koolzaadolie of zonnebloemolie
1elghee of boter
1ui,gesnipperd
2teentjes knoflook,fijngehakt
100grwortel,in schuine plakjes
1tlpimentpoeder
1tl5-spices poeder
1eltomatenpuree
2literkippenbouillon
2elzoete ketjap
sap van 1/2 sinaasappel
4takjes tijm
zwarte peper
6Italiaanse bollen,afgebakken
voor de garnering: gezouten boter, plakjes zoetzure pompoen (hier vind je het recept) en wat blaadjes verse tijm
Instructies
Dep de runderstoofvleesblokjes droog met keukenpapier en meng met de bloem en een flinke snuf zout in een kom.
Verhit een braadpan en bak de blokjes vlees rondom bruin aan in de koolzaadolie. Zorg dat het vlees de ruimte heeft zodat het niet gaat sudderen, bak eventueel in twee delen. Schep daarna uit de pan.
Zet het vuur wat lager en smelt de ghee of boter in de pan. Fruit de ui en knoflook 5 minuten in het vet. Voeg daarna de wortel, pimentpoeder en 5-spicespoeder toe en bak nog 5 minuten. Zet het vuur nog iets lager als het te hard gaat. Roer daarna de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut.
Schenk de kippenbouillon, zoete ketjap en sinaasappelsap in de pan en verwarm. Schraap tegelijkertijd de aanbaksels op de bodem los. Schep het vlees in het vocht en leg de takjes tijm in de pan. Draai het vuur lager en leg de deksel iets schuin op de pan. Het vuur staat goed als je af en toe een bubbeltje omhoog ziet komen, het mag absoluut niet te hard pruttelen. Laat 2 tot 2,5 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en met gemak uit elkaar valt.
Schep daarna het vlees met een schuimspaan uit het vocht. Vis ook de takjes tijm eruit, die gooi je weg. Zet het vuur hoog onder de pan en laat de saus mooi inkoken. Je gaat er straks broodjes mee beleggen, dus het mag geen vochtige bende worden. Proef tussentijds en voeg eventueel nog zout, maar zeker wat zwarte peper toe.
Pluis ondertussen het malse vlees in reepjes, dat belegt straks makkelijker. Als de saus de gewenste dikte heeft, draai je het vuur laag en schep je het vlees door de saus. Verwarm op lage temperatuur en proef nog een keer. Wil je nog wat peper toevoegen, dan is dit het moment.
Notities
Met dit recept maak je ca. 6 royaal belegde broodjes.
Bereiding: 20 minuten + Stoven: 2 - 2,5 uur (afhankelijk van het type vlees kan het soms ook langer duren).