Zoetzure pompoen met sinaasappel en kardemom

Ik heb werkelijk geen idee waarom ik nooit eerder zoetzure pompoen heb gemaakt. Zo zonde, want wat is dit lekker! Snel om te maken en met een waanzinnig resultaat. Een vriendinnetje van me wist het perfect te omschrijven, namelijk als snackgroente 3.0. Het is namelijk net alsof je snoepjes van groenten eet.

Meer receptinspiratie? Hier vind je al mijn pompoenrecepten.

Voor deze zoetzure pompoen maakte ik de groente in met onder andere sinaasappel en kardemom en daar voegde ik ook nog wat kruidnagel aan toe voor een kruidig accent. En het mooie is dat je het na al een dag al kunt eten. Kan ook prima na een maand trouwens, als je maar goed gesteriliseerde potten gebruikt die je luchtdicht kunt afsluiten.

Waar je dit bij kunt eten? Nou, dit is de perfecte toevoeging bij een kaasplankje. Of op een broodje met lekkere boerenkaas. Voeg de zoetzure pompoen eens toe aan een herfstige salade met snijbiet, granen, noten en geroosterde biet. Of serveer het zoetzuur bij een curry als bijgerecht. Maar ook bij stoofvlees smaakt dit echt zalig! Daar kom ik later deze week nog uitgebreid op terug, maar nu eerst het recept.

Wat je nodig hebt voor 1 pot van circa 500 ml inhoud

  • 200 ml natuurazijn
  • 100 ml water
  • 100 gr suiker
  • 1 tl zout
  • 250 gr oranje pompoen, geschild en in dunne plakjes
  • schillen van 1/2 biologische sinaasappel
  • 4 kardemompeulen
  • 4 kruidnagels
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 gesteriliseerde weckpot met inhoud van 500/600 ml

Wat je gaat doen voor de zoetzure pompoen

 Bereiding: 15 minuten + Wachten: 1 dag

  1. Meng de azijn, water, suiker en zout in een steelpan. Verwarm en roer tot de suiker is opgelost.
  2. Voeg de plakjes pompoen en sinaasappelschillen toe aan het vocht samen met de kardemompeulen, kruidnagels en korianderzaad. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten pruttelen. Tijd is afhankelijk van hoe dun je de plakjes hebt gesneden, ze moeten namelijk nog wel een beetje bite houden.
  3. Schep de pompoenplakjes, samen met de sinaasappelschillen en specerijen, voorzichtig in de gesteriliseerde weckpot. Schenk daarna het vocht erbij tot 1 cm onder de rand. Laat 10 minuten afkoelen, sluit daarna het deksel en zet de pot op z’n kop zodat deze vacuüm kan trekken. Zo kun je ‘m maanden bewaren in de voorraadkast. Maar als je net als ik niet kan wachten, dan is een dagje in de koelkast ook een prima plan.

Tip: Als ik ga inmaken vul ik altijd de weckpot vast even met de rauwe groenten die ik heb gesneden. Zo weet ik gelijk of het gaat passen. Daarna steriliseer ik de pot door ‘m even uit te koken. Steriliseren kan trouwens ook door ‘m te wassen in de vaatwasser.

  1. Na het verbreken van het vacuüm kun je de afgesloten pot nog weken afgedekt in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je altijd met een schone vork de pompoen uit de pot haalt, anders bederft de inhoud wel sneller.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca