Roly poly is een klassiek Engels dessert. Deze gestoomde cake vul je met jam. Ik maakte een versie met frambozen en topping van roomkaas.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord frambozen, jam, roomkaas
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 55 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur25 minutenminuten
Porties 1roly poly
Equipment
1 los vel bakpapier van circa 38 x 42 cm
aluminiumfolie
Ingrediënten
boter om in te vetten + 100 gr koude boter,in kleine blokjes
250grzelfrijzend bakmeel
50grbasterdsuiker
1tlvanille extract
rasp van 1 citroen
snufjezout
100grmelk
200grframbozenjam,Ik gebruikte de frambozen met meer fruit en minder suiker van Bonne Maman, die was echt top hiervoor
100grroomkaas
25grpoedersuiker
1 - 2elvolle melk
100grverse frambozen
optioneel: paar blaadjes verse munt
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte). Zet onder in de oven een hittebestendige schaal met water die ook kan opwarmen. Het water gaat straks de stoom genereren.
Vet een vierkant vel bakpapier royaal in met boter. Scheur 2 lange repen aluminiumfolie van circa 70 cm af en leg die overlappend over elkaar. Hierop komt het ingevette vel bakpapier te liggen in de lengte. Dus het formaat van het bakpapier is 42 cm x 38 cm en daaronder liggen 2 overlappende stroken aluminiumfolie die rondom circa 15 cm uitsteken, dus totaal 72 cm x 68 cm.
Pak een grote kom en meng daarin het zelfrijzende bakmeel met de basterdsuiker, vanille extract, citroenrasp en zout met een vork.
Voeg de klontjes koude boter toe en meng deze met je vingertoppen door de overige ingrediënten tot het een goed gemengd kruimelig deeg is.
Schenk 75 gr melk in de kom en kneed met je handen tot een samenhangend, niet plakkend deeg. Als het nog te droog is, schenk je er nog wat melk bij. Als het iets te nat is, voeg je nog extra bloem toe.
Bestuif je werkvlak licht met bloem, leg het deeg erop en rol uit tot een plak van 35 x 25 cm. Besmeer het deeg royaal met de frambozenjam, circa 175 – 200 gr, maar laat rondom wel 2 cm vrij.
Nu is het tijd om te rollen, ja de ‘roly’ komt ergens vandaan, en dat doe je vanaf de korte kant. Rol ‘m heel losjes op, zodat de cake straks nog de ruimte heeft om uit te zetten tijdens het stomen. Maak daarna je vingers vochtig en ‘plak’ alle deegnaden (ook de zijkanten) goed dicht met natte vingers.
Leg de roly poly met de naad op het bakpapier en rol ‘m nu in het bakpapier losjes op. Als laatste vouw je het aluminiumfolie dicht als een envelopje (denk ‘en papilotte’). Wederom losjes (voor het uitzetten), maar wel rondom goed dicht zodat er geen stoom kan uitsnappen vanuit het pakketje.
Leg het pakketje in het midden van de oven op een rek en laat in 50 - 55 minuten gaar stomen.
Haal daarna uit de oven, open rustig het pakketje en laat afkoelen tot lauw op een rek. Daarna kun je ‘m verplaatsen op een mooie schaal.
Maak de roomkaastopping door de roomkaas 5 minuten te kloppen met de poedersuiker en melk tot een mooi, luchtig mengsel. Voeg eerst 1 eetlepel melk toe, je kunt er altijd nog een tweede lepel aan toevoegen als je ‘m nog te dik vindt.
De roomkaastopping en frambozen kun je er los bij serveren of je laat de roly poly helemaal afkoelen en daarna garneer je de bovenkant met de topping, verse frambozen en optioneel wat blaadjes munt. Snijd in plakken en serveer.
Notities
Met dit recept maak je 1 roly poly waar je 8 - 10 plakjes uithaalt.
Bereiding: 30 minuten + Oven: 55 minuten.
Tip: Ook met deze custard smaakt de roly poly zalig!