Zo maak je zelf custard

Er gaat niets boven een kannetje (of kommetje of pannetje) lauwwarme custard die je op tafel zet om over een dessert te schenken. Denk aan appeltjes uit de oven, pudding of een crumble. Ook kun je de custard als vulling gebruiken voor een taart of als basis voor een crème …

Er gaat niets boven een kannetje (of kommetje of pannetje) lauwwarme custard die je op tafel zet om over een dessert te schenken. Denk aan appeltjes uit de oven, pudding of een crumble. Ook kun je de custard als vulling gebruiken voor een taart of als basis voor een crème brûlée (komt binnenkort een recept voor!).

Zelf custard maken is echt niet ingewikkeld, je moet er alleen met je koppie bij blijven en de hittebron laag houden. De basis van custard bestaat namelijk uit melk en eieren en wat gebeurt er als je eieren te veel gaat verhitten? Precies, dan krijg je roerei. En dat is heel lekker, maar niet in je custard.

Wat je nodig hebt voor 550 ml custard

  • 500 ml volle melk
  • 50 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 2 tl maïzena
  • 50 gr witte basterdsuiker

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

  1. Meng de melk, slagroom en het vanillestokje in een steelpan. Verhit 10 minuten op laag vuur tegen het kookpunt aan terwijl je af en toe roert met een pollepel of spatel.
  2. Klop in de tussentijd de eidooiers los met de maïzena en suiker in een hittebestendige kom. Gebruik hiervoor een garde en zorg ervoor dat er geen klontjes meer in het mengsel zitten.
  3. Zet het vuur uit, schep het vanillestokje eruit en schenk de hete vloeistof in een dunne straal bij de eidooiers terwijl je flink klopt met een garde. Leg een vochtige vaatdoek of iets anders stugs onder je kom zodat deze op z’n plek blijft staan.
  4. Schenk nu alles weer terug in de steelpan en zet deze weer op laag vuur. Blijf nu constant roeren met een pollepel of hittebestendige spatel totdat de custard indikt. Bij mij duurt dit ongeveer 10 minuten. De custard is goed als deze aan je pollepel blijft ‘hangen’.
  5. Dreigen er klontjes te ontstaan in de custard? Je vuur staat dan te hoog en je hebt bijna roerei gemaakt. Haal de steelpan gelijk van het vuur af en klop als een bezetene met je garde, zo kun je ‘m weer redden. De pan kan daarna weer op het vuur, maar zet het vuur dan wel op de laagste stand.
  6. Schenk de custard over in een glazen kom en dek af met vershoudfolie tot gebruik. Je kunt de custard ook bewaren in de koelkast (zeker een dag of drie). Warm de gewenste hoeveelheid dan op in een pannetje. Wederom op heel laag vuur en totdat de custard lauwwarm is.

Tip: Spoel het vanillestokje af, dep droog en snijd open. Meng deze met suiker in een glazen pot en zo maak je je eigen vanillesuiker. Geen vanillestokje in huis? Het kan ook met vanille extract.

Lekker aan de slag nu met je eigen zelfgemaakte custard! Ik ben heel benieuwd of je het ook zo lekker vindt om een lepel custard zo in je mond te stoppen. Of twee…

Recept & fotografie: Francesca. Geïnspireerd op het custard recept van Mary Berry.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)