Heri heri is een gerecht met een verhaal. Van de Surinaamse slavernij tot het heden, ik vertel er alles over in dit artikel. Inclusief authentiek recept.
1rijpe bruine bakbanaan,niet de zwarte bakbanaan, die is te rijp, zie notities
3Chinese tayer,taroknol
300grkouseband
6eieren
zonnebloemolie,zie notities
kokosolie,zie notities
1volle el tomatenpuree
1grote trostomaat of 2 kleine trostomaten,in kleine stukjes
zwarte peper
Instructies
Haal de bakkeljauw uit de verpakkingen en spoel voor onder de kraan in een vergiet. Zo spoel je het buitenste zout vast weg. Meng de bakkeljauw met ruim water in een pan en breng aan de kook. Laat 1 uur rustig pruttelen en giet daarna af in een fijnmazig vergiet en spoel nog goed na onder de koude kraan. Laat uitlekken en verdeel daarna de bakkeljauw over een platte schaal. Loop het nog even goed na met je schone vingers. Pluis het verder uit en check of er echt geen graatjes meer tussen zitten. In principe zou de bakkeljauw graatvrij moeten zijn, maar ik vind altijd nog wel graatjes ertussen ;-).
Hak de sjalot en knoflook helemaal fijn: 2/3 gebruik je voor de bakkeljauw en 1/3 voor de kouseband.
Snijd en was alle bananen, aardvruchten en groenten: schil de cassave en snijd ‘m in 4 stukken, schil de beide zoete aardappels en snijd ze in grove stukken, snijd de kontjes van de bakbananen af en snijd ze daarna (met schil en al, want door die mee te koken blijven alle vitaminen bewaard) in 2 stukken of als ze heel groot zijn in 3 stukken en je maakt een inkeping in de zijkant zodat je ze later makkelijk kunt pellen, de Chinese tayer schil je en snijd je in grote stukken. Was alles nog even goed in een vergiet. Als laatste snijd je de kousenband in stukjes en die was je ook in een vergiet, zet ook klaar in een kom.
Nu ga je alles koken in één grote pan met kokend water en een snufje zout, in etappes:- De cassave gaat als eerste in de pan en die kook je 7 minuten.- Daarna gaat de rest er nog bij, dus de zoete aardappel, bakbananen en Chinese tayer. Nu kook je het nog 15 minuten verder.- Daarna haal je alles uit de pan en laat je het uitlekken.- Nadat de cassave gekookt is, snijd je de nerf er nog uit. Eventueel kun je de cassave nog frituren (als telo) voor een wat chiquere heri heri, maar dat is niet nodig. Wij hebben ‘m ook gewoon gekookt toegevoegd.- De bakbananen pel je en de schil gooi je weg.
Kook de eieren in 8 - 10 minuten hard en laat ze daarna schrikken in koud water.
Terwijl alles aan het koken is maak je de bakkeljauw en kouseband. Voor de bakkeljauw verhit je een hapjespan met 1 eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel kokosolie. Fruit hierin 2/3 van het sjalot-knoflookmengsel, voeg daarna de tomatenpuree en stukjes trostomaat toe en bak 1 minuut mee. Voeg de ontzoute bakkeljauw toe en bak 5 minuten mee. Voor de liefhebbers kun je nog wat zwarte peper toevoegen.
Voor de kouseband fruit je de resterende ui en knoflook in een koeken- of hapjespan met wat olie. Voeg de kouseband toe en bak even mee. Schenk 100 ml water in de pan en laat circa 10 minuten koken. Naar wens kun je nog een snufje zout toevoegen.
Inmiddels is alles klaar (en zoals je inmiddels begrijpt is de tegenwoordige heri heri allang geen eenpansgerecht meer) en kun je de borden gaan opmaken. Waarbij eenvoud en de combinatie van pure smaken het gerecht maken! Op ieder bord gaat een royale hoeveelheid van de gekookte aardvruchten en bakbanaan, een gehalveerd ei, een schepje kouseband en natuurlijk de bakkeljauw.
Serveer de heri heri naar wens met sambal. Die Jeanet trouwens van adjuma’s, sjalot, knoflook, azijn, suiker en zout maakt. Deze van mij komt daar aardig bij in de buurt.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 6 personen.
Voorbereiding: circa 1,5 uur + Bereiding: 45 minuten.
Je kunt ook kiezen voor maar 1 soort zoete aardappel en bakbanaan, kies wat je lekker vindt.
Nita, Jeanets moeder, zegt dat als je zonnebloem- en kokosolie een op een mengt dat je dan het perfecte vetgehalte krijgt. Voor mij was dat nieuw en ik zou zelf waarschijnlijk alleen zonnebloemolie hebben gebruikt, maar het is wel interessant om te testen! Zeker als je beide oliën toch al in huis hebt.