Meng het sneetje witbrood met de 250 ml melk en laat 5 minuten weken. Knijp het witbrood daarna uit en bewaar de melk.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal licht in met olie.
Meng het brood met de linzen, vegetarische gehakt, rozijnen, amandelschaafsel, mango chutney, citroensap, curry madras, kurkuma, fijngehakte tijm en zout en peper naar smaak in een kom.
Verhit een hapjespan en fruit de ui 5 minuten in 2 eetlepels olie met een snuf zout tot de ui glazig en lichtbruin ziet. Voeg daarna het linzen/gehaktmengsel toe samen met de overgebleven melk en bak 5 minuten mee.
Schep het mengsel over in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Zet 20 minuten in de oven.
Klop de eieren los met de 125 ml melk en een snufje zout, dit wordt de custard topping.
Haal na 20 minuten de schaal uit de oven en schenk de vloeibare custard er rustig overheen. Leg de laurierblaadjes en takjes tijm in het mengsel en zet de ovenschaal 10 – 15 minuten terug tot de bovenkant gaar is en goudbruin wordt aan de randen.
Serveer de vegetarische bobotie met de gele rijst, tomatensalade, mango chutney en/of tomatensambal.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 25 minuten + Oven: 30 - 35 minuten.
Serveer erbij: gekookte witte rijst met 1 - 2 theelepels kurkuma erdoor geroerd (voor de kleur), een simpele salade van tomaat, komkommer, olie en azijn, overgebleven mango chutney en/of tomatensambal.