Indonesische tomatensambal

Sinds ik terug ben uit Indonesië blijf ik geregeld Indonesische gerechten maken thuis. De geuren en smaken staan in mijn geheugen gegrift en ik ben bijna ongeduldig in het mezelf willen aanleren van alle geheimen. Nou kan je dat niet allemaal zelf en dat hoeft ook niet. Sterker nog, beter van niet. Er zijn zo veel meer mensen die beter Indonesisch kunnen koken, laat ik daar dan maar van gaan leren de komende jaren. Er is een boek dat ik al verslonden heb na thuiskomst en dat is Zoals alleen oma dat kan van Danny Jansen. Hij heeft samen met ‘zijn oma’s’ een prachtige collectie aan Indonesische recepten gebundeld waar je echt wat aan hebt. Geïllustreerd met prachtige foto’s en mooie verhalen, ik vind het een dikke tip voor iedereen die vaker Indonesisch wil koken, maar eigenlijk geen idee heeft waar te beginnen.

Nou had ik natuurlijk onlangs de nasi goreng gemaakt en daar wilde ik de echte Indonesische tomatensambal bij serveren. Ik bladerde toevallig langs een aantal oma’s en vond het recept van oma Irene. Het is een echte smaakmaker op tafel, vinden zowel Irene als haar kleinkinderen en daar ben ik het volledig mee eens. Rijk van smaak en met pit, maar net niet te veel. Met een potje hiervan in de koelkast kun je alle kanten op.

Wat je nodig hebt voor 2 jampotten vol

2 uien
6 teentjes knoflook
10 rode Spaanse pepers
6 rode rawit pepers
1 cm verse laos
1 cm verse gember
mespuntje trassi (garnalenpasta)
4 grote tomaten
zonnebloemolie
1 stengel citroengras
3 daun djeroek poeroet (Indisch limoenblad)
zout en suiker

indonesische-tomatensambal-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Hak de uien, knoflook, pepers, laos en gember grof. Stop alles in de keukenmachine en maal samen met de trassi fijn tot een pasta.

2. Snijd de tomaten in stukjes en kneus de stengel citroengras.

3. Verhit een wok of wadjan en bak de pasta een paar minuten in een scheutje zonnebloemolie. Roer de tomaten, citroengras en blaadjes limoenblad erdoor en laat 10 – 12 minuten pruttelen totdat de tomaten zijn stukgekookt en het meeste vocht is verdampt.

4. Vis het citroengras en de blaadjes limoenblad eruit, proef en breng naar wens op smaak met zout. Een snufje suiker doet wonderen als je de tomatensambal iets te heet vindt.

5. Laat afkoelen tot lauw, schep over in jampotjes en bewaar afgesloten in de koelkast. Het tweede potje is ideaal om weg te geven als cadautje (zeg ik uit ervaring).

Wil je meer Indonesische recepten van de oma’s ontdekken? Het boek Zoals alleen oma dat kan koop je in de (online) boekhandel en bij bol.com.

Voor dit recept heb ik een kookboek gebruikt dat mij is toegestuurd. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer