Voor dit bijgerecht bak je de aubergine eerst goudbruin aan. Daarna smoor je ‘m met gebakken ui en geurige masala. Een heerlijk bijgerecht voor bij Surinaamse recepten.
Gang Bijgerecht
Keuken Surinaams
Trefwoord aubergine, masala, ui
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
plantaardige olie, zonnebloem- of olijfolie
1aubergine, in kleine blokjes
zout
1ui, gesnipperd
1elSurinaamse masala specerijen, bijvoorbeeld van Nandan
Verhit een hapjespan en schenk er een royale laag olie in. Bak de blokjes aubergine, met een snuf zout, op hoog vuur rondom goudbruin aan. Schep daarna uit de pan.
Draai het vuur naar middellaag en fruit de ui in de resterende olie met een snuf zout en de masala. Bak dit 5 minuten en roer regelmatig.
Tip: Ben je een boterfan? Voeg dan tijdens het bakken ook een klontje (plantaardige) boter toe.
Schep de aubergine weer terug in de pan en schenk het water erbij. Laat rustig pruttelen tot het water zo goed als verdampt is (minuutje of 10) en roer af en toe om. Proef en breng naar wens verder op smaak met een snufje zwarte peper.
Serveer de gesmoorde aubergine als bijgerecht, optioneel met wat fijngehakte selderij.
Notities
Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
Ik serveer het graag bij Surinaamse gerechten. Denk aan geroosterde kip uit de oven met witte rijst. Maar ook bij ketjap kip, lams of doks. Of bij roti, dat combineert geweldig.