Voor deze vegan roti heb ik mijn basisrecept voor masala kip omgebouwd naar een variant met masala jackfruit, kikkererwten en aardappel. Die heerlijk smaakt in combinatie met roti en gesmoorde kousenband of boontjes.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Trefwoord aardappel, jackfruit, masala
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
2uien
6teentjes knoflook
1blik (à 550 gr)Fairtrade Original Young Jackfruit (in stukjes)
plantaardige olie
2kleine vierkante maggiblokjes (zitten er 2 in een gouden wikkel)
1,5el+ 1 tl Surinaamse masala specerijen (bijvoorbeeld van Nandan)
1tlkomijnpoeder
1tlkurkumapoeder
½tlkorianderpoeder
1tlpimentpoeder
zwarte peper
500grvastkokende aardappels, geschild en in grove stukken
200grkikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
1blikje (à 200 ml)Fairtrade Original kokosmelk
optioneel: 1 Madame Jeanette peper
400grkouseband of sperziebonen, in kleine stukjes
1eltomatenpuree
4rotiplaten (zie notities)
voor de garnering: 2 takjes verse selderij, blaadjes fijngehakt
serveer er optioneel bij: sambal (of snijd de Madame Jeanette uit de pan open hak deze fijn en serveer erbij in een klein bakje)
Instructies
Hak de uien en knoflook helemaal fijn in de keukenmachine of met de hand.
Giet de inhoud van het blik jackfruit in een vergiet en spoel goed af onder de koude kraan. Laat daarna uitlekken.
Verhit een grote hapjes- of braadpan en schenk er een royale scheut bakolijfolie in. Schep tweederde van de uien en knoflook in de pan en voeg een snuf zout toe. Laat dit 5 minuten op middellaag vuur fruiten. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de knoflook.
Verkruimel de maggiblokjes erboven en voeg de 1,5 el masala, 1 tl komijn, 1 tl kukrkuma, ½ tl korianderzaad, ½ tl pimentpoeder, een goede snuf zwarte peper en een scheutje water toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten door.
Schep de jackfruit, aardappels en kikkererwten in de pan en bak een paar minuten tot alle ingrediënten omgeven zijn door de specerijen.
Schenk het blikje kokosmelk in de pan en schenk water erbij tot de ingrediënten net onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur daarna weer wat lager en laat 40 minuten pruttelen zonder deksel. Roer regelmatig en als de saus lijkt in te drogen, voeg je gewoon nog een scheutje water toe.
Tip: Hou je van pit? Laat dan de Madame Jeanette peper meekoken in de saus.
Proef tussentijds de saus en voeg extra zout of peper naar smaak toe. Als je de masala smaak intenser wilt (per merk kan het nog weleens verschillen), kun je altijd ook daar nog wat extra van toevoegen.
Terwijl de masala jackfruit aan het pruttelen is, kun je het bijgerecht maken. Verhit een hapjespan en fruit de resterende ui en knoflook met een snuf zout in een scheutje bakolijfolie voor 2 minuten. Voeg 1 tl masala, ½ tl pimentpoeder en de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut. Roer de stukjes kouseband of sperziebonen erdoor en bak 2 minuten mee. Schenk 100 ml water in de pan en laat stoven tot de groenten beetgaar zijn en het water is verdampt. Roer af en toe even door. Voeg naar smaak eventueel extra zout toe.
Verwarm de rotiplaten in de oven of magnetron en maak borden op met de masala jackfruit, boontjes en een rotiplaat. Garneer de masala jackfruit met fijngehakte selderij en serveer er optioneel sambal of de gehakte Madame Jeanette bij.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Voor doordeweeks haal ik de rotiplaten altijd bij een Surinaamse toko/eethuis. Deze kun je trouwens perfect invriezen, dus neem dan gelijk een voorraadje mee. Ik heb nagevraagd bij het eethuis waar wij vaak komen op welke dag ze vers gebakken worden. Je raadt het al, op die dag sta ik dan ’s middags op de stoep ;-).
Als je de rotiplaten zelf wilt maken, vind je hier het recept. (in dit geval zonder lam, uiteraard)
Een Madame Jeanette peper is een vrij pittige peper. Ik laat ‘m in zijn geheel mee sudderen voor de smaak en een beetje pit. Zolang de peper niet stuk gaat, zal je gerecht nooit heel pittig worden. Maar als je geen fan bent van pit, kun je de peper eruit laten.