Roti lam met aardappel en kousenband

“Heb je misschien ook een recept voor roti?” Die vraag werd me steeds vaker gesteld dus het werd hoognodig tijd om met mijn schoonmoeder de keuken in te duiken. Die maakt namelijk een magisch lekkere roti lam. Dat is trouwens niet ‘even’ de keuken induiken. Want als je alles zelf maakt, dus ook de roti’s, dan ben je wel ‘even’ bezig. Maar dat is het meer dan waard. Het mooie is dat je dan ook gelijk wat vrienden kunt uitnodigen, want er is genoeg. Ze zullen er je dankbaar voor zijn, beloofd. Nu houd ik verder mijn mond, snel aan de slag jullie!

Roti lam met aardappel en kousenband_2

Wat je nodig hebt voor 6-8 personen

– 1 kilo zelfrijzend bakmeel (Soubry) + extra voor het vullen van de roti’s
– 400ml water
– 2 kilo lamsvlees in stukken (ga naar de toko of Turkse slager, kies een mooi stuk uit en vraag of ze het daar gelijk voor je in stukken hakken)
– 1 citroen
– 1,5 kilo aardappelen, kruimig
– 18 teentjes knoflook
– 1 volle tl hele komijn (nog lekkerder als je die vooraf even roostert)
– 2,5 ui
– 1 volle el + 1tl masala
– 1tl + 1/2 tl korianderpoeder
– 1tl + 1/2 tl kurkuma
– 6 blok (kleine vierkante maggiblokjes, kijk naar een geel ovaal bakje van Maggi met een rode deksel erop)
– 2 stukken gember van 2cm
– 1 partje citroen
– 1 kilo aardappelen, vastkokend
– 750gr kousenband (snijbonen kan ook)
– 1/2tl tomatenpuree
– zwarte peper
– zout
– zonnebloemolie
– ghee (geklaarde boter, vind je bij de toko)
– om te serveren: sambal

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: alles bij elkaar zo’n 2,5 – 3 uur

Meng het zelfrijzende bakmeel met een scheut zonnebloemolie en 400ml water in een grote bak. Meng alles goed door elkaar en kneed het daarna een minuut of 2 tot een deeg. Aan het einde is het nog wat plakkerig, dat is niet erg. Smeer de bovenkant in met een dun laagje zonnebloemolie en dek af met een doek. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.

Was de stukken lamsvlees in je spoelbak en doe ze daarna in een bak met water en de citroen. Snijd de citroen doormidden, knijp beide helften boven het lamsvlees uit en stop de helften in de bak. Laat het vlees 15-20 minuten hierin weken. Daarna uitlekken in een vergiet en droogdeppen, de citroen gooi je weg.

Voor de vulling van de roti schil je 1,5 kilo aardappelen en snijd ze in grove blokjes. Spoel deze af en kook ze in 20 minuten gaar in water met zout en 4 gepelde teentjes knoflook. Daarna giet je het water af en stamp je de aardappel en knoflook fijn met een pureestamper. Zet dit nog even (al roerende) op het vuur zodat de aardappel helemaal droog is, want je wilt geen natte vulling hebben voor je roti. Roer daarna 1 volle theelepel komijn en een snuf zout erdoor. Laat daarna afkoelen.

Roti lam met aardappel en kousenband_3

Hak 1,5 ui in fijne stukjes en stamp 10 teentjes knoflook fijn in een vijzel. Je mag de ui en knoflook ook fijnmalen in een hakmachine. Pak een grote braadpan of wok en verhit deze. Doe hier een flinke hoeveelheid zonnebloemolie in. Bak eerst de ui al roerende een paar minuten totdat deze net bruin begint te zien, voeg daarna de knoflook toe en bak deze ook nog een minuut of 2 mee. Daarna gaat er 1 volle eetlepel masala, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel kurkuma, 4 blok, snuf zwarte peper, snuf zout, 2 stukken gember en een klein scheutje water bij. Roer dit goed om en bak nog 1 minuut. Doe de stukken lamsvlees in de pan erbij en bak alles goed bruin aan rondom. Het vlees moet helemaal dichtgeschroeid zijn. Schenk er daarna nog een kopje water bij, roer alles door en laat nu op laag vuur 1 tot 1,5 uur stoven. Dit is ongeveer de tijd dat je ook nog nodig hebt om de rest af te maken. Voeg nog wat extra water toe als het te droog wordt.

Roti lam met aardappel en kousenband_4

Nu door met het bijgerecht, aardappel met kousenband. Schil 1 kilo vastkokende aardappelen en snijd ze in stukjes. De kousenband snijd je ook in stukjes. Hak 1 ui en 4 teentjes knoflook fijn. Verhit een braadpan of wok waar alle ingredienten in passen. Fruit de ui in 2 eetlepels zonnebloemolie totdat het net bruin begint te kleuren, bak daarna ook de knoflook nog een minuut mee. Voeg 1 theelepel masala, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 tl korianderpoeder, 2 blok, 1/2 theelepel tomatenpuree, snuf peper en een scheutje water toe. Roer alles goed door elkaar en bak nog een minuut. Schep de stukjes aardappel en kousenband erdoor, meng goed met de specerijenpasta en schenk er een vol glas water bij. Zet de deksel op de pan en laat 20-30 minuten stoven totdat de aardappel gaar is. Wordt het tijdens het stoven te droog, voeg dan een extra scheutje water toe.

Roti lam met aardappel en kousenband_5

Als laatste…het bakken van de roti’s. Je kunt hiervoor een tawa gebruiken (speciale pan voor roti’s), maar het hoeft niet. Een goede koekenpan of crepespan voldoet ook prima. Prepareer je aanrecht als volgt:

Roti lam met aardappel en kousenband_6

– Leg voor je een houten plank met wat meel erop. Zet daarnaast een bakje met extra meel en de pan met de afgekoelde aardappelvulling
– Achter de plank leg je een theedoek of aluminiumfolie die je ook even bestuift met meel
– Leg een deegroller klaar
– Zet je pan op het fornuis en zet daarnaast een bakje met daarin een mengsel van zonnebloemolie en ghee. Zet daar een lepel en kwastje in
– Zet een bak neer met theedoeken erin en daarop aluminiumfolie, hier gaan de roti’s in die je hebt gebakken

Zo vul en bak je roti’s:

– Pak je deeg erbij en kneed nog een keer kort door
– Haal een stuk deeg eruit en maak er een balletje van, iets groter dan een pingpongbal. Zo krijg je ongeveer 12 roti’s. Wil je er meer, maak dan de balletjes wat kleiner
– Maak het balletje plat door het met je duim en vingers plat te drukken. Houd de zijkanten wat dikker. Leg het vervolgens op je handpalm en schep er met je andere hand een flinke eetlepel van het aardappelmengsel met komijn op. Maak daarna het balletje weer dicht door het deeg eroverheen te leggen en druk het daarna goed dicht. Belangrijk dat de aardappelvulling er niet door komt, want anders scheurt straks je roti als je ze gaat rollen
– Vul eerst alle roti’s en leg de balletjes op je theedoek. Gebruik wat extra meel als het deeg plakt

Roti lam met aardappel en kousenband_7 – Als alle balletjes gevuld zijn, ga je rollen en bakken. Houdt de volgorde rollen-bakken-rollen-etc aan
– Zet het vuur onder de pan aan en rol een balletje uit met de deegroller tot een ronde roti op je houten plank. Hoeft niet te dun, want dan komt de vulling erdoor. Bestuif je houten plank steeds met een beetje meel
– Als de pan op temperatuur is (medium vuur), leg je de uitgerolde roti erin. Bestrijk de bovenkant met een eetlepel van het olie-ghee mengsel, gebruik het kwastje daarvoor. Of een eetlepel, waarbij je de bolle kant gebruikt om uit te strijken

Roti lam met aardappel en kousenband_8
– Zodra er luchtbellen in de roti verschijnen (binnen een paar minuutjes), kun je ‘m omdraaien met een grote spatel. Bak daarna de andere kant en smeer de bovenkant weer in met een eetlepel van het olie-ghee mengsel. Wederom 2 minuutjes baken en daarna nog een keer kort aan de andere kant. Belangrijk is dat roti’s niet door en door bruin hoeven te worden. Juist niet zelfs, want dan worden ze hard. Dus echt maar kort bakken en als ze net een beetje kleur hebben gekregen zijn ze goed. Haal daarna uit de pan en leg in de bak op het aluminiumfolie
– In de tussentijd kun je weer de volgende roti rollen en die kan daarna weer in de pan. Herhaal dit totdat je alle roti’s hebt gebakken. Dek daarna de roti’s af met aluminiumfolie en de doeken zodat ze niet uitdrogen

Roti lam met aardappel en kousenband_9

Serveer de roti’s met de lam, bijgerecht en natuurlijk sambal. Switi!

Roti lam met aardappel en kousenband_11

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Roti lam met aardappel en kousenband”

  1. Hallo, ben je recept aan het maken, maar loop gelijk tegen een probleem aan. Hoe kan ik nou dat vlees bruin bakken, als ik er eerst water bij moet doen. Onmogelijk, het wordt nu een soort van gekookt. Het word evengoed wel lijkt me, maar is dit geen fout in het recept? Mvg, Edwin.

  2. Het is echt jaaaaren geleden dat ik voor het laatst roti hebt gemaakt, was het gerecht helemaal vergeten. Ik ga dit binnenkort maar weer eens maken, dit maal volgens jouw recept. Ben benieuwd, heb er nu al zin in!

  3. Ik was al jaloers op je omdat je een peuter hebt die alles eet (die van mij krijg ik met veel pijn en moeite aan de spinazie…) maar nu ben ik dubbel jaloers omdat je een schoonmoeder hebt die zulke heerlijke recepten in haar repertoire heeft!! Wat was dit lekker zeg! En volgende keer maar ik de roti ook zelf. Beloofd!!

  4. Hallo,
    Ik woon in het buitenland en daar is Lams vlees erg moeilijk te krijgen dus ik vroeg me af of je het ook gewoon kan vervangen door kip? Denk dan dat het citroen badje niet nodig is? en kan je de Roti’s ook invriezen als je ze gemaakt heb aangezien het zo veel werk is kan je in een keer meer maken?
    Bedankt alvast!

  5. Erg lekker! Ik heb er nog een gekookt ei bijgedaan en een madame jeanet (net niet open laten gaan).. Je hebt super lekkere recepten, leuk om te maken en nog lekkerder om te eten.

    Vr Gr Dirk

  6. Hi Francesca,

    Alle ingrediënten gister gekocht. Ik was bezig halverwege het recept, staat er ineens nog een keer 1 kg aardappels in? In je ingrediënten lijst staat 1,5 kilo aardappels, in de beschrijving in totaal 2,5. Misschien handig dit aan te passen. Morgen even naar de winkel en dan kan ik weer verder gaan 😉