Voor deze romige pompoensoep rooster je de flespompoen eerst in de oven. Je serveert de soep met crostini’s met knoflookspread, pompoen en kruidensalsa.
Gang Soep
Keuken Kerst
Trefwoord knoflook, pompoen, roomkaas
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur25 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
bakpapier
aluminiumfolie
oven
staafmixer of blender
Ingrediënten
1bio flespompoen van 800 gr - 1 kg (ongeveer)
2sjalotten, grof gehakt
zout
olijfolie
1pakjeverse Italiaanse kruiden (je hebt hier 2 takjes tijm, alle oregano en de blaadjes salie van nodig, de rest is voor het hoofdgerecht)
1bolknoflook
1groentebouillonblokje
3tlFranse (dijon)mosterd
zwarte peper
1afbakstokbrood
200grzuivelspread naturel
250mlslagroom
Instructies
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Boen de flespompoen schoon en dep daarna droog. Halveer ‘m in de lengte en schep de pitten eruit. Snijd er 8 dunne, halve maantjes van en hak de rest grof, met schil en al.
Leg de plakjes pompoen onder elkaar op de ene zijde van het bakpapier en de blokjes pompoen aan de andere kant. Meng de sjalot door de blokjes samen met een scheut olijfolie, goede snuf zout en de blaadjes van 2 takjes tijm. Besprenkel de plakjes met olijfolie en zout.
Snijd het topje van de bol knoflook en leg de bol op een vel aluminiumfolie. Besprenkel met olijfolie en zout en pak in. Leg het pakketje tussen de pompoen op het bakblik en zet het hele blik 45 minuten in de oven.
Meng daarna de zachte pompoenblokjes met 1 liter water en het groentebouillonblokje in een soeppan.
Knijp de zachte bol knoflook uit en voeg 2 teentjes knoflook toe aan de soep, de rest bewaar je.
Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten pruttelen, pureer daarna helemaal fijn en breng naar wens verder op smaak met 2 - 3 theelepels dijonmosterd, peper en zout.
Snijd ondertussen het afbak stokbrood in plakjes en besprenkel deze met olijfolie. Bak 8 minuten op 180 graden in de oven tot ze krokant worden.
Maak een salsa van de blaadjes salie en oregano (uit de kruidenmix) met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Gebruik hiervoor een hakmolen of staafmixer en voeg olie toe tot het net een beetje vloeibaar begint te worden.
Tip: De rest van de kruiden bewaar je voor het hoofdgerecht.
Klop de helft van het pakje zuivelspread (100 gram) los met 4 teentjes van de zachte knoflook. Breng verder op smaak met zwarte peper. Besmeer de crostini’s met de knoflookspread en beleg met stukjes van de plakjes pompoen uit de oven. Garneer met de salsa. Je kunt hier ongeveer 8 crostini’s mee beleggen.
Tip 1: De rest van de zuivelspread en gepofte knoflook bewaar je voor het hoofdgerecht.
Tip 2: De overige crostini’s kun je ook nog los bij de soep serveren of je bewaart ze luchtdicht tot de volgende dag om bij een kliekje soep te eten.
Serveer de pompoensoep in kommen en garneer met druppeltjes slagroom, blaadjes tijm en wat zwarte peper. Serveer de belegde crostini’s erbij.
Tip: De rest van de slagroom gebruik je voor het dessert.
Notities
Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 personen. Je houdt wat ingrediënten over die je kunt gebruiken voor de andere recepten uit het budget kerstmenu. Bekijk hier het hele menu.
Soep over? Dat smaakt de volgende dag heerlijk als lunch met eventueel overgebleven crostini's.
De overgebleven kruidensalsa bewaar je afgedekt in de koelkast. Lekker op een broodje met kaas, over een pasta of als smaakmaker bij een omelet. Of serveer het op een borrelplank erbij.