Voor deze loaded fries maak je je eigen kip ketjap die over de friet gaat met wat fijngesneden spitskool. Garneer met gebakken uitjes, lente-ui en optioneel wat zoetzure rode ui en pinda’s. Serveer met pindasaus en geniet!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Feest
Trefwoord friet, ketjap, kip
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1zak (à 700 gr)friet naar keuze (onze favoriet is de versie friet met schil van Celavita)
1ui
4teentjesknoflook
1rode peper (verwijder de zaadlijsten voor minder pit)
zonnebloemolie
1tlgemperpasta of gehakte gember
½tlpimentpoeder
1maggiblokje (het kleine vierkante blokje waarvan er twee in een wikkel zitten, of vervang door een snuf zout)
1trostomaat, in kleine stukjes
700grkippendijen, in reepjes
150mlkoud water
100mlketjap manis
2elrijstazijn
1elsojasaus
1elmaizena
zwarte peper
100grspitskool, heel fijngesneden
4elgebakken uitjes
2stengelslente-ui, in dunne ringetjes
optioneel: zoetzuur van rode ui (zie notities) en/of el fijngehakte pinda’s en/of 1 el fijngehakte koriander
Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van de friet als je ze in de oven gaat bereiden.
Hak de ui, knoflook en rode peper helemaal fijn in de keukenmachine of met de hand.
Verhit een hapjespan en fruit het gehakte ui-mengsel voor 5 minuten op middellaag vuur in een scheutje olie.
Voeg de gemberpasta en pimentpoeder toe, verkruimel het maggiblokje erboven en roer de tomaat erdoor. Bak nog 2 minuten.
Bereid ondertussen de friet in de oven of Airfryer. Bakken in de frituur kan natuurlijk ook, dat zou ik pas doen als je kip ketjap bijna klaar is.
Zet het vuur wat hoger en roer de reepjes kip erdoor. Bak rondom bruin aan.
Meng water, ketjap, rijstazijn en sojasaus door elkaar in bakje en klop de maizena er (koud) door tot een egaal mengsel. Zet het vuur weer wat lager en schenk het mengsel in de pan. Roer goed door en laat 15 minuten pruttelen op middellaag vuur. Zo ontwikkelt de smaak en de saus zal iets gaan indikken.
Proef daarna en voeg naar wens nog sojasaus of rijstazijn toe en breng verder op smaak met een royale snuf zwarte peper. Laat nog 5 minuten pruttelen.
Als de friet klaar is (voeg geen zout toe), verdeel je die over een grote schaal. Verdeel de helft van de kip ketjap erover en daarover de spitskool. Daarna gaat de resterende kip ketjap erover.
Garneer met de lente-ui, optionele zoetzuur van rode ui, pinda's en/of fijngehakte koriander. Schep wat lepels pindasaus erbij en serveer de schaal. Zet er bordjes bij zodat iedereen aan tafel kan opscheppen. Je eet dit het makkelijkst met een vork zodat je je frietjes en kip tegelijk kunt eten. Wordt iedereen blij van, beloofd ;-).
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen. Of een snack voor 6 - 8 personen.
Zoetzuur van rode ui maak je heel snel door een rode ui in dunne, halve maantjes te snijden. Meng de halve ringetjes in een kommetje met een flinke scheut rijstazijn en een snufje zout. Na een kwartier is je snelle zoetzuur klaar. Ik bewaar wat over is altijd in de koelkast, want het is een lekkere smaakmaker voor veel gerechten. Ook op een broodje kaas trouwens.