Ik dacht dus altijd dat pindasaus en satésaus hetzelfde waren. Maar er moet natuurlijk een reden zijn waarom het twee verschillende woorden zijn, dus daar ben ik eens ingedoken. Om erachter te komen dat de betekenis dus wel verschilt. Even heel simpel uitgelegd: satésaus kan iedere saus zijn die je met, bij of over je saté serveert. Dus of dat nou een ketjapsaus, hete ketchup, chilimayonaise of pindasaus is, maakt niet uit. Het feit dat het in de buurt van je satéstokje ligt, maakt dat het satésaus is.
En dan de pindasaus, dat is dus een saus gemaakt van pinda’s. Die kun je zo dik of dun maken als je zelf wilt en er zijn tig variaties van in de wereld te vinden. Afhankelijk van je smaak en het gerecht waar je het bij gaat serveren kun je ook weer variëren. Vandaag deel ik met jullie mijn basisrecept voor een pindasaus waar wij thuis heel gelukkig van worden. Die we serveren bij saté, maar ook in combinatie met gegrilde kip en wraps (komt binnenkort een recept voor), als dipsaus of als saladedressing. Voor de dressing maak ik ‘m dan wel iets dunner, maar dat is een kwestie van extra kokosmelk en limoensap toevoegen tot je de consistentie goed vindt. Aan de slag!

Haha, dat was voor mij ook nog steeds een vraag die mij af en toe bezighield maar nu is opgelost. Ik ga je recept zeker proberen! Je Surinaamse bami is hier ook nog steeds favoriet in ons gezin. En je tonijnsalade en je ingemaakte zoetzure komkommer en en en ….
Bedoel je sojasaus of ketjap manis
Sojasaus
De smaak van deze saus is heerlijk maar de olie scheidt zich van de saus hoe los ik dit op.
Ik heb er al een beetje water en allesbinder bij gedaan maar de olie komt steeds terug.
Ik heb de receptuur stap voor stap gevolgd. Ziet er nu niet zo gezellig uit.
Weet u een oplossing?
Groetjes Betty
Vanaf welk punt begon het te scheiden, direct al of later? Dat er wat olie loskomt is logisch (is bij echte pindakaas ook het geval). Welke pindakaas heb je ervoor gebruikt? Water en allesbinder is geen oplossing, water en vet mengen namelijk niet. Moet eerlijk zeggen dat ik er zelf nooit last van heb gehad, ik roer het altijd even door en dan is het goed.
Hoi Francesca,
Ik heb 100% pindakaas gebruikt en ook bij mij begon de saus vrijwel direct te scheiden. De smaak is verder goed, maar het oog wil ook wat ;). Heb je nog een tip?
Groetjes, Fieke
Goed roeren met een klein scheutje water en de pindasaus nooit hard laten koken.
Ontzettend lekker! Iedereen is er verslaafd aan hier thuis…
😀