Griekse souvlaki met lam en/of vegetarisch souvlaki
Op zoek naar een lekker recept voor Griekse souvlaki? In deze blog vind je er twee! Een met gemarineerd lamsvlees en een vegetarische versie met halloumi.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord halloumi, lam
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Marineren 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur25 minutenminuten
Porties 6spiesen
Ingrediënten
Voor de Griekse souvlaki van lam:
600grlamsvlees (bout of schouder)
50grGriekse olijfolie extra vergine
1/2½ citroen, alleen het sap
1rode ui, grof gehakt
2teentjesknoflook, geplet
2tlgedroogde tijm
1tlgedroogde oregano
½tlpaprikapoeder
6grote spiesen
zout
zwarte peper
Voor de vegetarische souvlaki:
1verpakking (à 225 gr)halloumi
25grGriekse olijfolie extra vergine
kneepje citroensap
12cherrytomaten
1rode ui, in kwarten (die nog te rijgen zijn)
1tloregano
1tltijm
zwarte peper
6grote, dunne (belangrijk!) spiesen
Serveer erbij:
tzatziki, Griekse pita's en salade (zie notities voor de recepten)
Instructies
Voor de lam souvlaki:
Snijd het lamsvlees in stukken van circa 3 x 3 cm. Meng de olie met het citroensap, rode ui, knoflook, tijm, oregano en paprikapoeder in een kom. Schep hier de blokjes lamsvlees doorheen en dek de schaal af. Zet 2 uur tot een nacht in de koelkast.
Zet de spiesen (als ze van hout/bamboe zijn) een half uurtje in een glas water. Rijg daarna het vlees gelijkmatig aan de 6 spiesen en bestrooi de spiesen met een snufje zout en peper. De marinade die je overhoudt, bak je even goed op in een koekenpan. Deze houd je warm en kun je later bij de gegrilde souvlaki serveren.
Gril de souvlaki van lam circa 8 minuten op de barbecue (200/220 graden), op direct vuur en liefst op een gietijzeren rooster. Draai de souvlaki regelmatig. Serveer de Griekse souvlaki met de gebakken ui en knoflook.
Voor de vegetarische souvlaki:
Snijd de halloumi in circa 18 stukjes. Doe dit voorzichtig, want halloumi heeft de neiging om te ‘breken’. Meng de olie met het citroensap, de cherrytomaten, stukken rode ui, oregano, tijm en een snufje zwarte peper in een schaal. Schep hier de blokjes halloumi doorheen en dek de schaal af. Zet 1 uur in de koelkast.
Zet de spiesen (als ze van hout/bamboe zijn) een half uurtje in een glas water. Het is belangrijk dat je de dunne satéspiesen gebruikt, omdat die makkelijker door de halloumi heen gaan en anders gaat het breken. Rijg aan iedere spies 3 stukjes halloumi, 2 cherrytomaten en 2 stukjes rode ui.
Gril de vegetarische souvlaki circa 5 minuten op de barbecue (200 graden), op direct vuur, maar wel een beetje aan de zijkant want anders gaat de halloumi snel verbranden. Draai de souvlaki regelmatig.
Notities
Met dit recept maak je 6 spiesen per soort.
Voor de vegetarische souvlaki heb ik halloumi gecombineerd met ui en cherrytomaten. Ook lekker erbij is trouwens courgette (dan maak je de spiesen wat groter), maar die was ik vergeten te kopen. Kan de beste overkomen, mij dus ook. Daarom geef ik deze als tip aan jullie mee.
Beide versies van de souvlaki kun je ook in de grillpan bereiden, de tijden die je daarvoor moet aanhouden zijn ongeveer hetzelfde.