Griekse tzatziki met komkommer en dille

Ik wilde heel graag eens de echte Griekse tzatziki maken, want die ontbrak nog op mijn blog! En ik vind deze dip (of spread) juist zo lekker. Dus ik ben aan de slag gegaan en ontdekte de perfecte manier om de komkommer goed uit te laten lekken. Want hoe minder vocht er in de komkommer zit, hoe lekkerder de tzatziki wordt. En wat de truc is? Nou, laat ‘m gewoon even een nachtje in de koelkast staan om uit te lekken. Dat werkt perfect! In de tussentijd kun je ook vast de Griekse yoghurt met de knoflook in de koelkast zetten zodat die smaak kan ontwikkelen. De volgende dag meng je alles door elkaar en dan is je tzatziki geweldig van smaak.

Op de foto’s zie je ook heerlijk Grieks pitabrood, en mijn volgers een beetje kennende willen jullie daar ook vast het recept van. Nou, dan heb ik slecht en goed nieuws, want ik heb er zelf geen recept voor ;-). Maar, ik heb wel een link naar het recept wat ik heb gebruikt om het pitabrood te maken voor mijn kookdag en dat recept is top. Je vindt ‘m hier en als je het helemaal opvolgt, krijg je heerlijk Grieks pitabrood. Tip: je kunt dit brood ook al een dag eerder maken. Als je het daarna ingepakt in aluminiumfolie bewaard, blijft het goed tot de volgende dag.

Wat je nodig hebt voor een flink bakje als bijgerecht voor 4 personen

  • 1 komkommer
  • 5 el rode- of wittewijnazijn (ik gebruikte rode)
  • zeezout
  • 300 gr echte Griekse yoghurt
  • 1 – 3 teentjes knoflook (naar keuze, kies zelf hoe krachtig je ‘m wilt maken), fijngehakt
  • olijfolie extra vergine (liefst Griekse natuurlijk!)
  • handje verse dille, fijngehakt (verwijder eerst dikke stelen)
  • zwarte peper
  • serveer erbij: Grieks pitabrood (zie hierboven) of ander brood

Wat je gaat doen voor de Griekse tzatziki

Bereiding: 20 minuten + Nachtje wachten

  1. Schil de komkommer en rasp ‘m daarna met een grove rasp. Meng de komkommer met 2 eetlepels azijn en 1 tl zout en schep het daarna over in een fijnmazige zeef die je in een kom hangt. Laat 15 minuten uitlekken en druk daarna vast een groot deel van het vocht eruit. Dek de zeef af en zet voor een nachtje in de koelkast.

Tip: Wil je dit proces versnellen? Dan kun je proberen met je handen zoveel mogelijk vocht eruit te knijpen. Of gebruik een kaasdoek waarin je de komkommer schept, knoop deze dicht en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Ik vind de ‘nacht in de koelkast’ techniek het beste werken, maar als je planning anders verloopt kan dit ook.

  1. Meng de Griekse yoghurt met de knoflook (aantal teentjes naar keuze), 2 eetlepels azijn en 3 eetlepels olijfolie in een bak of kom. Sluit of dek deze af en zet ook een nacht in de koelkast.
  2. De volgende ochtend is je komkommer goed uitgelekt. Knijp het allerlaatste vocht eruit met je handen en schep de komkommer daarna door het yoghurtmengsel.
  3. Roer als laatste de fijngehakte dille door en breng naar wens verder op smaak met peper en zout.
  4. Serveer de tzatziki in een mooi bakje en schenk er nog wat druppeltjes olijfolie op. Serveer met het Griekse pitabrood of ander brood.

Tip: De tzatziki kun je zeker 2 dagen bewaren, in een afgedekte schaal in de koelkast.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Tzatziki recept met komkommer en dille - Francesca Kookt

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Griekse tzatziki met komkommer en dille”

  1. Lekker tzatziki! Ik gebruik idd de uitknijp-techniek afgekeken bij Jamie, alleen in in keukenpapier. Ik ga het zeker eens proberen met wijnazijn erbij. Als je rode gebruikt, kleurt je tzatziki dan niet roze?
    Overigens doe ik er altijd oregano bij (gedroogd).

  2. Hallo Francesca! De tzaziki is geweldig lekker! Die zal ik vaker gaan maken. Heb je misschien ook een recept voor die lekkere rode plakkerige Griekse rijst? Die vinden wij bij De Griek altijd zo lekker!

  3. Hi! Welke yoghurt gebruik je? Ik krijg nooit de juiste dikte op een of andere manier, zelfs niet met het uitlekken vd komkommer 🙁
    Alvast bedankt voor je reactie!