Griekse tzatziki met komkommer en dille

Ik wilde heel graag eens de echte Griekse tzatziki maken, want die ontbrak nog op mijn blog! En ik vind deze dip (of spread) juist zo lekker. Dus ik ben aan de slag gegaan en ontdekte drie manieren om de komkommer goed uit te laten lekken. Want hoe minder vocht …

Ik wilde heel graag eens de echte Griekse tzatziki maken, want die ontbrak nog op mijn blog! En ik vind deze dip (of spread) juist zo lekker. Dus ik ben aan de slag gegaan en ontdekte drie manieren om de komkommer goed uit te laten lekken. Want hoe minder vocht er in de komkommer zit, hoe lekkerder de tzatziki wordt. En wat de truc is? Nou, die vertel ik jullie allemaal hieronder. Van snel tot een nachtje in de koelkast. In de tussentijd kun je ook vast de Griekse yoghurt met de knoflook in de koelkast zetten zodat die smaak kan ontwikkelen.

Op de foto’s zie je ook heerlijk Grieks pitabrood, en mijn volgers een beetje kennende willen jullie daar ook vast het recept van. Nou, dan heb ik goed nieuws, want ik heb inmiddels zelf een goed recept voor Griekse pita’s ontwikkelt. Je vindt het recept hier en als je het helemaal opvolgt, krijg je heerlijke Griekse pita’s. Tip: je kunt ze ook al een dag eerder maken. Als je ze daarna ingepakt in aluminiumfolie bewaart, blijft het goed tot de volgende dag. Je kunt ze ook weer even oppiepen in de oven. Tips daarvoor geef ik in het recept van de pita’s.

Wat je nodig hebt voor een flink bakje als bijgerecht voor 4 personen

  • 1 komkommer
  • 5 el rode- of wittewijnazijn (ik gebruikte rode)
  • zeezout
  • 300 gr echte Griekse yoghurt
  • 1 – 3 teentjes knoflook (naar keuze, kies zelf hoe krachtig je ‘m wilt maken), fijngehakt
  • olijfolie extra vergine (liefst Griekse natuurlijk!)
  • handje verse dille, fijngehakt (verwijder eerst dikke stelen)
  • zwarte peper
  • serveer erbij: Griekse pita’s of ander brood

Wat je gaat doen voor de Griekse tzatziki

Bereiding: 20 minuten + wachten met uitlekken

  1. Schil de komkommer en rasp ‘m daarna met een grove rasp. Meng de komkommer met 2 eetlepels azijn en 1 tl zout en schep het daarna over in een fijnmazige zeef die je in een kom hangt. Zet er iets zwaars op en laat 15 minuten uitlekken. Daarna kies je voor een van deze manieren om het resterende vocht eruit te krijgen.Manier 1: Druk daarna vast een groot deel van het vocht eruit. Dek de zeef af en zet voor een nachtje in de koelkast.

   Manier 2: Pak een kaasdoek en vul deze met het komkommermengsel. Knoop de doek dicht en knijp zo veel mogelijk vocht eruit.

   Manier 3: Duw met je handen of de achterkant van een soeplepel zo veel mogelijk vocht uit de komkommer terwijl dit nog in het vergiet ligt.

  2. Meng ondertussen de Griekse yoghurt met de knoflook (aantal teentjes naar keuze), 2 eetlepels azijn en 3 eetlepels olijfolie in een bak of kom. Sluit of dek deze af en zet in de koelkast terwijl de komkommer aan het uitlekken is. Dit kan ook een nacht, dan krijgt de yoghurt een heerlijk intense smaak door de knoflook.
  3. Schep de uitgelekte komkommer daarna door het yoghurtmengsel.
  4. Roer als laatste de fijngehakte dille door en breng naar wens verder op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de tzatziki in een mooi bakje en schenk er nog wat druppeltjes olijfolie op. Serveer met de Griekse pita’s of ander brood.

Tip: De tzatziki kun je zeker 2 dagen bewaren, in een afgedekte schaal in de koelkast.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)