Witten bonenpuree met paddenstoelen, sojasaus en cashewkruim
Van de inhoud van een pot witte bonen maak je in een handomdraai een romige witte bonenpuree. In dit gerecht gecombineerd met paddenstoelen, sojasaus, kruidige roergebakken boerenkool en cashewkruim.
Giet de witte bonen af, maar spoel ze niet na. Meng ze met de fijngehakte teen knoflook, 1 eetlepel olijfolie, snufje zout en peper in de keukenmachine of blender. Draai dit in een paar minuten tot een romige puree. Warm vlak voor serveren op in een pannetje op middellaag vuur. Voeg eventueel nog een klontje (plantaardige) boter toe voor een extra romige witte bonenpuree. Vergeet niet te proeven en voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe.
Verhit een grote koekenpan en schenk hier een scheut bakolijfolie in. Fruit de sjalotten voor 5 minuten op middellaag vuur met een klein snufje zout. Zet daarna het vuur hoger en bak de paddenstoelen tot ze vocht gaan afvegen. Blus daarna af met een scheut sojasaus (zo’n 2 eetlepels) en bak nog even door tot het vocht verdampt. Proef daarna en breng verder op smaak met zwarte peper.
Zet daarnaast nog een hapjespan op het vuur en bak de stukjes lente-ui 2 minuten in een scheut bakolijfolie. Voeg daarna de boerenkool toe (eventueel in delen) samen met de gemberpoeder, korianderzaad en een snuf zout. Roerbak een paar minuten op middelhoog vuur tot de boerenkool iets krokant wordt.
Verdeel de witte bonenpuree over 4 borden en schep daarover, om en om, de gebakken paddenstoelen met boerenkool. Garneer met de gehakte cashewnoten of mijn cashewnoten met ketjap en sriracha voor nog meer power in je gerecht.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.