Ik zocht laatst naar een topping met pit voor over een ovenschotel. Genoeg noten in mijn voorraadkast, maar niet eentje met pit. Dus ik ging aan de slag, met deze cashewnoten met ketjap en sriracha als resultaat. Wat een feest!
Die niet alleen lekker zijn als topping trouwens, deze kun je ook prima als tussendoortje eten of serveren op een borrelplank. Ze zijn lekker sticky door de ketjap en je bepaalt zelf hoeveel pit ze krijgen door meer of minder sriracha toe te voegen.
Ingrediënten
- 75 gr cashewnoten, ongeroosterd en ongezouten
- zeezout
- 1 el ketjap manis
- sriracha naar smaak, ik ben dol op de sriracha van Tabasco trouwens, extra tipje van mij
Aan de slag!
- Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middellaag vuur, zonder vetstof. Strooi de cashewnoten erin als de pan opgewarmd is. Bak ze 1 minuut.
- Strooi een snufje zeezout over de noten, druppel de ketjap erover en voeg sriracha naar smaak toe. Ik hou van pit, dus ik neep flink in de fles. Schep de cashewnoten rustig om tot de sauzen goed verdeel zijn.
- Nu bak je ze nog 4 - 5 minuten, terwijl je geregeld omschept. Ze moeten mooi bruin worden, glanzen en heerlijk geuren. Leg in de tussentijd een vel bakpapier klaar.
- Als de noten klaar zijn, verdeel je ze over het bakpapier om af te koelen. Houd een beetje ruimte ertussen, want omdat ze lekker sticky zijn plakken ze anders allemaal aan elkaar vast.
- Eenmaal afgekoeld schep je ze in een bakje en klaar zijn je cashewnoten met ketjap en sriracha. Heerlijk als topping, voor door een salade met een Aziatisch tintje of gewoon om zo te eten.
Notities
- Bereiding: 10 minuten
- Met dit recept maak je een klein bakje.
- Noten kun je perfect roosteren in een pan als je het vuur maar niet te hoog zet. Je kunt ze beter 10 minuten op lage temperatuur bakken, en regelmatig omscheppen, dan op hoog vuur. Dat is het verschil tussen rondom goudbruine noten versus noten met aan, of beide kanten, zwarte plekken.
Recept & fotografie: Francesca