Tex Mex ovenschotel met gehakt, bonen en tortilla chips
In deze Tex Mex ovenschotel combineer ik de lekkerste ingrediënten: gehakt, taco specerijen, bonen, mais, cheddar en tortilla chips maken deze ovenschotel onweerstaanbaar lekker.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Tex Mex
Trefwoord bonen, cheddar, gehakt
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Oventijd 35 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Ingrediënten
1ui
3teentjesknoflook
1/2groene jalapeño of rode peper (zonder kind aan tafel had ik er een hele voor gebruikt)
2paprika's (in verschillende kleuren)
2trostomaten
bakolijfolie
1/2zakjeSanta Maria Taco Seasoning Mix
300grgehakt (rund of half-om-half)
1blik (à 400 gr)kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
1blik (à 400 gr)zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
1blik (à 150 gr)maiskorrels, uitgelekt
125grcrème fraîche
2volle elketchup
zout
zwarte peper
optioneel: chilipoeder
1zak Santa Maria Tortilla Chips Cheese (of Naturel)
150grgeraspte cheddar (of andere kaas die goed smelt)
serveersuggestie 1: een frisse salade van ijsbergsla, komkommer en cherrytomaten met een dressing van olijfolie, citrussap (of azijn), peper en zout
erwarm de oven voor op 190 graden (onder- en bovenwarmte).
Hak de ui, 3 teentjes knoflook en jalapeño of rode peper (zonder zaadlijsten) helemaal fijn in een hakmolentje. Snijd de paprika's en tomaten in kleine blokjes.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het uimengsel voor 2 minuten op middellaag vuur. Voeg daarna de Taco Seasoning Mix toe en bak dit nog 2 minuten mee. Zet het vuur daarna iets hoger en voeg het gehakt toe, rul dit tot het gaar is. Vervolgens bak je de blokjes paprika en tomaat nog 2 minuten mee.
Zet het vuur weer wat lager en roer de uitgelekte bonen en mais door het gehakt, samen met de crème fraîche en ketchup. Laat dit nog een minuut of 10 pruttelen pruttelen, belangrijk is dat overtollig vocht is verdampt. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout en als je wat meer scherpte wilt dan maal je er nog wat chili over.
Schep deze heerlijkheid over in een ovenschaal die groot genoeg is. Steek daar speels bovenop wat tortilla chips in. Daarover verdeel je gelijkmatig de geraspte cheddar.
Zet de ovenschotel 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en de randjes lekker krokant beginnen te worden.
Serveer met een frisse salade en guacamole. De tortilla chips die over zijn zet je ook in een bakje op tafel. Of je bewaart ze luchtdicht tot een borrelmoment.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.