Guacamole zelf maken

Guacamole zelf maken moeilijk? Welnee! Verjaardagen worden bij ons thuis altijd gevierd met zelfgemaakte hapjes voor de visite. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekkere ‘homemade’ snacks en dips voor bij een glas wijn of een biertje. Dat houdt over het algemeen dus niet in dat ik dagen in de keuken …

Guacamole zelf maken moeilijk? Welnee! Verjaardagen worden bij ons thuis altijd gevierd met zelfgemaakte hapjes voor de visite. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekkere ‘homemade’ snacks en dips voor bij een glas wijn of een biertje. Dat houdt over het algemeen dus niet in dat ik dagen in de keuken sta. Ik wil best een dagje wat aan de voorbereiding doen, maar als er een feestje is wil ik onder de mensen zijn! Daarom is guacamole zelf maken zo’n succes. Niet alleen is het zo gemaakt, het is ook nog eens heerlijk.

Waar komt guacamole vandaan?

Guacamole komt uit Mexico en is een mix van avocado’s, op smaak gebracht met sjalot, knoflook, koriander, en chilipeper. Het past perfect bij een uitgebreide maaltijd, maar het is ook heel lekker om je tortillachips erin te dippen. Toen vorig jaar een aantal personen met hun vingers de restjes uit de kom aan het schrapen was, vond ik dat niet vies, nee dat is vleiend! Mijn guacamole valt in de smaak! YES!

Guacamole – finger licking good

Inmiddels is mijn guacamole uitgegroeid tot een verzoeknummer en een veelgevraagd recept. Het is geen moeilijk recept, sterker nog, ik kan het amper een recept noemen omdat het zo eenvoudig te maken is. Maar lekker, dat is het wel!

Het allerbelangrijkste is dat je goede avocado’s hebt. Een rijpe avocado voelt een klein beetje zacht aan, dus niet zo hard als steen en ook weer niet te rijp of fijngeknepen. Het is misschien even oefenen, maar al snel leer je het gevoel van een goed rijpe avocado te herkennen. Deze handige check tip van Culy helpt ook perfect bij het selecteren van de beste avocado’s.

guacamole zelf maken

Wat je nodig hebt als dip voor 4-6 personen

– 1 sjalot
– 1 rood pepertje
– ½ teentje knoflook
– een bosje koriander
– 2 rijpe avocado’s
– een limoen
– versgemalen peper & zout

Wat je gaat doen om zelf guacamole te maken

Het is het handigst om alle ingrediënten gesneden te hebben voordat de avocado’s worden geschild. Deze worden namelijk snel bruin en door het limoensap – zie laatste stap hieronder – voorkom je dit.

Snipper de sjalot fijn en doe dit in een mengkom waarin je lekker kunt prakken. Het rode pepertje kan met of zonder zaadjes worden gebruikt, dit is echt afhankelijk van je eigen smaak en hoe pittig het pepertje is. Hak het pepertje zo fijn mogelijk en voeg de helft toe, je kunt altijd na het proeven besluiten dat de andere helft er ook nog bij mag!

SONY DSC

Vervolgens pers of rasp je een half teentje knoflook boven de kom. Van het bosje koriander kan de bovenste helft inclusief steeltjes grof worden gehakt.

Een avocado is het makkelijkst te schillen door hem in de lengte te halveren met een scherp mes. Vervolgens kunnen de twee helften van elkaar afgedraaid worden en in een beweging uitgelepeld worden en bij alle andere ingrediënten worden gevoegd. Met een vork prak je de avocado’s fijn, maar zorg dat er stukjes in blijven zitten en het geen mouse wordt.

SONY DSC

Pers een halve limoen boven de guacamole uit en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en (zee)zout. Nu komt het leukste gedeelte: proef! Neem een klein hapje en bedenk of er nog meer zout, chilipeper of limoensap in moet. De smaak moet lekker hartig, fris en romig tegelijk zijn, dan zit je goed!

SONY DSC

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Zelf guacamole maken is heel makkelijk en leuk om te doen. De dip past overal bij. Lekker bij nacho's maar ook bij bijvoorbeeld Mexicaanse recepten. Verse guacamole is echt het lekkerst. Breng het op smaak met o.a. wat ui, knoflook en limoen. Een handig recept voor als je weinig voorbereidingstijd hebt op verjaardagen bijvoorbeeld. Lees het recept op mijn website Francesca Kookt. | guacamole recept | guacamole recept makkelijk | guacamole recept gezond

Deze blog is een bijdrage van co-blogger Diantha.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer