Guacamole zelf maken

Verjaardagen worden bij ons thuis altijd gevierd met zelfgemaakte hapjes voor de visite. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekkere ‘homemade’ snacks en dips voor bij een glas wijn of een biertje. Dat houdt over het algemeen dus niet in dat ik dagen in de keuken sta. Ik wil best een dagje wat aan de voorbereiding doen, maar als er een feestje is wil ik onder de mensen zijn! Daarom is guacamole zelf maken zo’n succes. Niet alleen is het zo gemaakt, het is ook nog eens heerlijk.

Finger licking good

Guacamole is een mix van avocado’s, op smaak gebracht met sjalot, knoflook, koriander, en chilipeper. Heerlijk bij Mexicaans eten of gewoon om tortillachips in te dippen. Toen vorig jaar een aantal personen met hun vingers de restjes uit de kom aan het schrapen was vond ik dat niet vies, nee dat is vleiend! Mijn guacamole valt in de smaak! YES!

Inmiddels is mijn guacamole uitgegroeid tot een verzoeknummer en een veelgevraagd recept. Het is geen moeilijk recept, sterker nog, ik kan het amper een recept noemen omdat het zo eenvoudig te maken is. Maar lekker, dat is het wel!

Het allerbelangrijkste is dat je goede avocado’s hebt. Een rijpe avocado voelt een klein beetje zacht aan, dus niet zo hard als steen en ook weer niet te rijp of fijngeknepen. Het is misschien even oefenen, maar al snel leer je het gevoel van een goed rijpe avocado te herkennen. Deze handige check tip van Culy helpt ook perfect bij het selecteren van de beste avocado’s.

SONY DSC

Wat je nodig hebt als dip voor 4-6 personen

– 1 sjalot
– 1 rood pepertje
– ½ teentje knoflook
– een bosje koriander
– 2 rijpe avocado’s
– een limoen
– versgemalen peper & zout

Wat je gaat doen

Het is het handigst om alle ingrediënten gesneden te hebben voordat de avocado’s worden geschild. Deze worden namelijk snel bruin en door het limoensap – zie laatste stap hieronder – voorkom je dit.

Snipper de sjalot fijn en doe dit in een mengkom waarin je lekker kunt prakken. Het rode pepertje kan met of zonder zaadjes worden gebruikt, dit is echt afhankelijk van je eigen smaak en hoe pittig het pepertje is. Hak het pepertje zo fijn mogelijk en voeg de helft toe, je kunt altijd na het proeven besluiten dat de andere helft er ook nog bij mag!

SONY DSC

Vervolgens pers of rasp je een half teentje knoflook boven de kom. Van het bosje koriander kan de bovenste helft inclusief steeltjes grof worden gehakt.

Een avocado is het makkelijkst te schillen door hem in de lengte te halveren met een scherp mes. Vervolgens kunnen de twee helften van elkaar afgedraaid worden en in een beweging uitgelepeld worden en bij alle andere ingrediënten worden gevoegd. Met een vork prak je de avocado’s fijn, maar zorg dat er stukjes in blijven zitten en het geen mouse wordt.

SONY DSC

Pers een halve limoen boven de guacamole uit en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en (zee)zout. Nu komt het leukste gedeelte: proef! Neem een klein hapje en bedenk of er nog meer zout, chilipeper of limoensap in moet. De smaak moet lekker hartig, fris en romig tegelijk zijn, dan zit je goed!

SONY DSC

Deze blog is een bijdrage van co-blogger Diantha.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Guacamole zelf maken”

  1. Een goeie tip om je guacamole te bewaren is om er de pit van de advocoda in te steken en hem zo in de frigo te bewaren. Zo verkleurt het niet.

    1. Had je nog iets over dan? Hier ging het schoon op! Zalig, toprecept!

  2. Zooooo, die is echt lekker! Heb ook je komkommersalade gemaakt met koriander! Lekker bij Mexicaansebonenschotel!

Reacties zijn gesloten.