Wil je een hele kip van de barbecue maken? Dan heb ik een heerlijk recept voor je! Met een marinade van knoflook, citroen en verse kruiden.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord citroen, kip, knoflook
Voorbereidingstijd 1 uuruur15 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd 2 uuruur25 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
Voor mijn BGE gebruikte ik de ConvEGGtor, een gietijzeren schaal (een drip pan kan ook) en een kiphouder. Dit kun je voor iedere kamado aanhouden.
Ingrediënten
10tenenknoflook
1hele citroen
20grverse kruiden naar keuze (ik combineerde bieslook, peterselie en basilicum)
olijfolie
zout
zwarte peper
1hele kip van goede kwaliteit (ik gebruikte een ‘poulet noir’ kip, oftewel een vrije-uitloopkip)
800grvoorgekookte aardappelpartjes
specerijen of gedroogde kruiden naar keuze (denk aan gerookt paprikapoeder, tijm of rozemarijn)
serveer erbij: een frisse groene salade
Instructies
Meng 6 tenen knoflook, de rasp van 1 citroen, kruiden en 100 ml olijfolie in een hakmolen of keukenmachine en hak helemaal fijn. Breng de marinade goed op smaak met zout en peper.
Haal de kip uit de koelkast en leg ‘m in een diepe, platte schaal. Wrijf de kip van buiten en van binnen helemaal in met de marinade. Trek ook het vel voorzichtig een beetje los en wrijf de marinade tussen het vel en het vlees. Zet de kip afgedekt 1 uur in de koelkast om te marineren (langer mag natuurlijk ook).
Steek je barbecue aan en laat ‘m op temperatuur komen, je gaat de kip roosteren op een constante temperatuur van 180 graden op indirect vuur. Daarvoor gebruikte ik de ConvEGGtor.
Vul de kiphouder met de resterende tenen knoflook en partjes citroen en zet deze daarna op je gietijzeren schaal. Let op dat de schaal (of drip pan) groot genoeg moet zijn om later ook nog de aardappeltjes in te leggen. Zet vervolgens de kip op de houder.
Plaats de gietijzeren schaal in de barbecue en sluit deze. Laat de kip op de constante temperatuur van 180 graden 70 minuten roosteren in de barbecue.
Meng in de tussentijd je aardappeltjes met een scheut olijfolie, zout en kruiden of specerijen naar keuze. Ik gebruikte een combinatie van gerookt paprikapoeder en gedroogde rozemarijn.
Leg 15 minuten voor tijd de aardappeltjes rondom de kip in de schaal en sluit het deksel weer.
Haal na 70 minuten de schaal met je vuurvaste handschoenen uit de barbecue. Schep de aardappeltjes over op een platte schaal en leg hier de kip op. De knoflook en citroen uit de houder verdeel je over de aardappeltjes, dat geeft weer extra smaak.
Serveer met de groene salade en geniet van deze hele kip van de barbecue!
Notities
Met dit recept maak je een hele kip op de barbecue voor 4 personen