5 van 1 stem

Hele kip van de barbecue met knoflook en citroen

2 uur 25 minuten
Hoofdgerecht
Barbecue

Wij hebben ‘m alweer flink aangestoken afgelopen week. En dan heb ik het over onze barbecue! En een van de eerste dingen die ik op de Big Green Egg heb bereid is deze hele kip van de barbecue met knoflook, citroen en verse kruiden. Ontzettend makkelijk om te maken op …

Wij hebben ‘m alweer flink aangestoken afgelopen week. En dan heb ik het over onze barbecue! En een van de eerste dingen die ik op de Big Green Egg heb bereid is deze hele kip van de barbecue met knoflook, citroen en verse kruiden. Ontzettend makkelijk om te maken op iedere soort barbecue. Mits je maar een houder hebt waar je de hele kip op kunt plaatsen en dat kan natuurlijk ook een bierblikje zijn. Maar een houder is in dit geval wel makkelijker, omdat je die ook kunt vullen met partjes citroen en teentjes knoflook. En dat geeft weer extra smaak aan de kip. De reden waarom je ‘m rechtop zet, is omdat deze dan gelijkmatiger gaart en dat zorgt ervoor dat de kip zo mals mogelijk blijft.

Ik maakte deze hele kip van de barbecue op mijn Big Green Egg, maar met dit recept kun je de kip op iedere kamado of (kogel)barbecue met deksel maken.

Meer barbecue recepten met kip vind je hier.

Ingrediënten

  • 10 tenen knoflook
  • 1 hele citroen
  • 20 gr verse kruiden naar keuze (ik combineerde bieslook, peterselie en basilicum)
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 hele kip van goede kwaliteit (ik gebruikte een ‘poulet noir’ kip, oftewel een vrije-uitloopkip)
  • 800 gr voorgekookte aardappelpartjes
  • specerijen of gedroogde kruiden naar keuze (denk aan gerookt paprikapoeder, tijm of rozemarijn)
  • serveer erbij: een frisse groene salade

Ook nodig

  • Voor mijn BGE gebruikte ik de ConvEGGtor, een gietijzeren schaal (een drip pan kan ook) en een kiphouder. Dit kun je voor iedere kamado aanhouden.

Aan de slag!

  • Meng 6 tenen knoflook, de rasp van 1 citroen, kruiden en 100 ml olijfolie in een hakmolen of keukenmachine en hak helemaal fijn. Breng de marinade goed op smaak met zout en peper.
  • Haal de kip uit de koelkast en leg ‘m in een diepe, platte schaal. Wrijf de kip van buiten en van binnen helemaal in met de marinade. Trek ook het vel voorzichtig een beetje los en wrijf de marinade tussen het vel en het vlees. Zet de kip afgedekt 1 uur in de koelkast om te marineren (langer mag natuurlijk ook).
  • Steek je barbecue aan en laat ‘m op temperatuur komen, je gaat de kip roosteren op een constante temperatuur van 180 graden op indirect vuur. Daarvoor gebruikte ik de ConvEGGtor.
  • Vul de kiphouder met de resterende tenen knoflook en partjes citroen en zet deze daarna op je gietijzeren schaal. Let op dat de schaal (of drip pan) groot genoeg moet zijn om later ook nog de aardappeltjes in te leggen. Zet vervolgens de kip op de houder.
  • Plaats de gietijzeren schaal in de barbecue en sluit deze. Laat de kip op de constante temperatuur van 180 graden 70 minuten roosteren in de barbecue.
  • Meng in de tussentijd je aardappeltjes met een scheut olijfolie, zout en kruiden of specerijen naar keuze. Ik gebruikte een combinatie van gerookt paprikapoeder en gedroogde rozemarijn.
  • Leg 15 minuten voor tijd de aardappeltjes rondom de kip in de schaal en sluit het deksel weer.
  • Haal na 70 minuten de schaal met je vuurvaste handschoenen uit de barbecue. Schep de aardappeltjes over op een platte schaal en leg hier de kip op. De knoflook en citroen uit de houder verdeel je over de aardappeltjes, dat geeft weer extra smaak.
  • Serveer met de groene salade en geniet van deze hele kip van de barbecue!

Notities

  • Met dit recept maak je een hele kip op de barbecue voor 4 personen
  • Voorbereiding incl. marineren: 75 minuten + Bereiding: 70 minuten

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)