Deze pompoencake maak je met geroosterde pompoen, salie, hazelnoten, bloem, eieren, vadouvan specerijen en Parmezaanse kaas en is heel makkelijk om te maken.
Gang Gebak
Keuken Kerst
Trefwoord hazelnoten, pompoen, salie
Voorbereidingstijd 40 minutenminuten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 50 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Porties 1cake
Equipment
kwastje
tulbandvorm of cakeblik/springvorm (zie notities)
keukenmachine met klopper
Ingrediënten
400groranje pompoen (zie notities), in blokjes
olijfolie
zeezout
50grhele hazelnoten
150grboter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
5eieren, op kamertemperatuur
225grbloem
8grbakpoeder
4grzout
1tlvadouvan specerijen
snuf nootmuskaat
zwarte peper
6blaadjes salie, fijngehakt + 6 extra blaadjes om te frituren
40grParmezaanse kaas, geraspt
plantaardige olie (zonnebloem- of rijstolie)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Meng de blokjes pompoen met 1 tl olijfolie en een snuf zeezout en verdeel gelijkmatig. Zet 30 minuten in de oven.
Meng de hazelnoten met een drupje olijfolie en leg de laatste 5 minuten in de oven (ergens aan de zijkant) erbij om ze mee te roosteren.
Haal alles uit de oven. Prak de gare pompoen fijn en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat de hazelnoten afkoelen en hak ze grof.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je tulbandvorm goed in met een kwastje met boter. Zorg dat de hele vorm bedekt is. Strooi er daarna gelijkmatig bloem in, draai ‘m om boven je wasbak en klop overtollig bloem eruit.
Klop de zachte boter los in de keukenmachine (met de klopper) en meng daarna de afgekoelde pompoenpuree erdoor. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor.
Zeef de 225 gr bloem erboven samen met de 8 gr bakpoeder en voeg ook de gehakte hazelnoten (houd 1 tl achter), 4 gr zout, 1 tl vadouvan, een snuf nootmuskaat, een snuf zwarte peper en de fijngehakte salie en 40 gr Parmezaanse kaas (houd 1 tl achter) toe. Spatel alles rustig door elkaar tot goed gemengd. Vul daarna je tulbandvorm gelijkmatig met het beslag.
Zet de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak circa 50 minuten. Begin vanaf 45 minuten te controleren met een satéprikker. Steek deze ergens in het midden van de cake. Als deze er droog uitkomt is je cake gaar.
Haal de tulbandvorm uit de oven en plaats ‘m voor 5 minuten op een rooster. Pak een mooie schaal waar je de cake op wilt storten en leg deze op de tulbandvorm. Draai nu het bord met de vorm (doe ovenhandschoenen aan) in één keer om zodat de cake rustig op het bord kan landen. Laat volledig afkoelen.
Verhit een klein laagje plantaardige olie in een pannetje en frituur hierin circa 6 blaadjes salie voor circa 30 seconden tot ze net knapperig worden. Haal ze er met een tangetje uit, leg ze op keukenpapier en bestrooi met een snufje zout.
Meng de overgebleven gemalen hazelnoot en Parmezaanse kaas en strooi dit over de bovenkant van de cake en garneer vervolgens met de gefrituurde blaadjes salie.
Notities
Met dit recept maak je 1 hartige cake waar je 8 - 10 stukken uit haalt.
Gebruik oranje (muskaat)pompoen voor dit recept. Liever geen flespompoen, want die is wat wateriger.
Geen tulbandvorm? Geen probleem! Gebruik dan een flink cakeblik of een ronde springvorm met een diameter van circa 20 cm. Controleer de garing door een satéprikker in het midden te steken. Als deze droog eruit komt, is je cake gaar.