Een romige pompoensoep met ui, wortel, pompoen en specerijen. Geserveerd met knoflookcroutons, krokante (vega) spekjes en peterselie.
Gang Soep
Keuken Winter
Trefwoord Brood, pompoen, spek
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1ui, grof gehakt
1wortel, grof gehakt
2stengelsbleekselderij, grof gehakt
olijfolie
2tlkerriepoeder
1tlgemalen komijn
1/2tlgemalen korianderzaad
zout
400grpompoenblokjes
1pot (à 400 ml)runderbouillonof groentebouillon (zie notities voor mijn tip)
4sneetjesvolkorenbrood
1/2tlknoflookpuree
75grgerookte spekjes of vega spekjes (zie notities voor mijn tip)
1tlverse gember, geraspt
pul biber/chili flakes of zwarte peper
1elfijngehakte platte peterselie
Instructies
Verhit een soeppan en fruit de ui, wortel en bleekselderij met de specerijen en een snuf zout voor 10 minuten. Zet het vuur niet te hoog, de groenten hoeven niet te bruinen.
Voeg de pompoenblokjes toe en bak nog 2 minuten.
Schenk de bouillon in de pan met nog een extra pot (400 ml) water. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan.
Snijd het brood in blokjes en meng met een mengsel van 2 el olijfolie, 1/2 tl knoflookpuree en een snuf zout. Bak 10 minuten in de oven op 190 graden of tot goudbruin en krokant.
Bak de (vega) spekjes krokant in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
Pureer de soep helemaal fijn en roer er 1 tl geraspte gember door, verwarm nog even kort.
Verdeel de soep over 4 kommen. Garneer met knoflookcroutons, krokante spekjes, wat pul biber of zwarte peper, druppeltjes olijfolie en fijngehakte peterselie.
Notities
Met dit recept maak je een soep voor 4 personen.
Ik bewaar altijd een zak met pompoenblokjes in de vriezer zodat ik op ieder moment soep kan maken.
Mijn favoriete runderbouillon hiervoor is van De Kleinste Soepfabriek.
Oud brood kun je ook invriezen tot het moment dat je het nodig hebt voor het maken van croutons.