Een feestelijke variatie op de klassieke affogato. Deze variant serveer je met espresso, vanille ijs, amarene kersen en wentelteefjes van kerstbrood.
Gang Nagerecht
Keuken Kerst
Trefwoord amarene kersen, ijs, koffie
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 15 minutenminuten
Servings 4personen
Equipment
4 mooie glazen
Ingrediënten
4plakjeskerstbrood (liefst met spijs)
klontjeboter
2elamarene kersen (zie de notities voor verkoopinformatie)
4bollenvanille roomijs (van goede kwaliteit)
4espresso’s (op het laatste moment gezet)
optioneel: kerst sprinkels
Instructies
Snijd dunne plakjes kerstbrood af. Als er spijs in zit, haal dit er dan uit en smeer dit over het sneetje heen.
Verhit een koekenpan en smelt de boter erin. Als deze gestopt is met bruisen, bak je de plakjes kerstbrood om en om bruin en krokant. Grote plakjes snijd je doormidden.
Pak 4 mooie glazen en doe hier de bollen vanille roomijs in. Zet in ieder glas 1 of 2 plakjes kerstbrood (afhankelijk of je ze hebt gesneden) en verdeel de amarene kersen erover.
Zet de espresso’s op het laatste moment en schenk deze over het ijs. Garneer optioneel met kerst sprinkels en serveer de affogato’s direct.
Serveertip: Je kunt ook aan tafel de espresso erover schenken met een kannetje, dat maakt het nog feestelijker.
Notities
Met dit recept maak je een dessert voor 4 personen.
Amarene kersen zijn helaas vrijwel nooit te koop in de supermarkt, soms heb je geluk in het kerstassortiment. Wel verkrijgbaar bij delicatessenwinkels, zeker als deze Italiaans zijn. Of je koopt het online, onder andere hier.