Bladerdeeghapjes met geitenkaas, speculaaskruiden en peer
Deze bladerdeeghapjes zijn perfect voor Sinterklaasavond. Met romige geitenkaas, geurige speculaaskruiden, frisse citroen, kruidige tijm en peer.
Gang Hapje
Keuken Sinterklaas
Trefwoord bladerdeeg, geitenkaas, peer
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 25 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Servings 12stuks
Equipment
oven met bakplaat
kwastje
Ingrediënten
150grzachte romige geitenkaas, op kamertemperatuur
1tlspeculaaskruiden + extra, de kruiden van Euroma vind ik het lekkerst hiervoor
1tlhoning + extra
1tlverse tijmblaadjes of ½ tl gedroogde tijm
rasp van ½ bio citroen
zeezout
zwarte peper
1rolkoelvers bladerdeeg, rechthoekig
1bio peerniet te rijp
olijfolie
optioneel: pul biber
Instructies
Verwarm de oven op 210 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
Verkruimel de geitenkaas en meng met de 1 tl speculaaskruiden, 1 tl honing, 1 tl verse tijmblaadjes, citroenrasp, snufje zout en zwarte peper.
Rol het bladerdeeg uit en snijd deze in 12 rechthoeken of 18 vierkantjes. Ik maakte er zelf rechthoeken van zodat ze groot genoeg waren als een voorgerechtje. De kleinere vierkantjes serveer je als borrelhapje.
Verdeel de geitenkaas met een lepeltje over het midden van alle plakjes bladerdeeg en smeer grof uit, laat de randjes vrij.
Was de peer, dep droog en snijd deze, met schil, in mooie dunne plakjes. Verdeel de plakjes over het geitenkaasmengsel.
Vouw de bladerdeegrandjes om over de vulling en kwast deze in met een dun laagje olijfolie. Strooi hier nog een snufje speculaaskruiden over.
Zet de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak 20 - 25 minuten tot de randjes mooi goudbruin en gaar zijn.
Laat vanuit de oven afkoelen op een rekje. Garneer vlak voor serveren met een drupje honing, wat extra verse tijmblaadjes en een snufje zwarte peper of pul biber.
Notities
Met dit recept maak je 12 rechthoekige bladerdeeghapjes als voorgerecht of 18 vierkante bladerdeeghapjes (iets kleiner) als hapje.
Voorbereiden is mogelijk. Bak ze eerder op de dag (of de avond ervoor) en bewaar afgedekt in de koelkast. Piep ze even op in de oven op 120 graden voor een minuut of 10.