Deze winterse boerenkoolpesto heeft een stevige, ietwat pittige smaak en wordt gemaakt van geblancheerde boerenkool, pecorino en hazelnoten.
Gang Smeersel
Keuken Winter
Trefwoord boerenkool, hazelnoten, pecorino
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 15 minutenminuten
Servings 1potje
Equipment
staafmixer of keukenmachine
Ingrediënten
100grverse boerenkool, gesneden
60grhazelnoten (ongezouten en ongeroosterd)
200mlolijfolie
60grPecorino kaas, grof gehakt
1teentjeknoflook, grof gehakt
sap van 1/2 citroen
zwarte peper
Instructies
Blancheer de boerenkool 3 minuten in ruim kokend water. Giet af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en knijp daarna het resterende water met je handen eruit.
Rooster ondertussen de hazelnoten in een koekenpan met 1 tl olijfolie op middelhoog vuur tot ze gaan geuren (duurt een paar minuten). Schep over in een bakje en laat afkoelen.
Schenk de 200 ml olijfolie in een hoge maatbeker en voeg de geblancheerde boerenkool, grof gehakte 60 gr Pecorino en teentje knoflook toe. Voeg ook de geroosterde hazelnoten toe samen met het citroensap en een snuf zwarte peper en maal daarna fijn tot een pesto met de staafmixer. Dit kan ook in een keukenmachine.
Proef en breng eventueel naar eigen smaak verder op smaak met zwarte peper en/of zout. Omdat Pecorino al vrij zout is, heb ik verder geen zout toegevoegd.
Schep de pesto in een (gesteriliseerd) glazen potje en schenk er een dun laagje olijfolie op. Sluit goed af en bewaar in de koelkast. Op deze wijze houd je het zeker een week goed. Je kunt ook een deel van de pesto invriezen, zie daarvoor de notities.
Notities
Met dit recept maak je een flinke portie boerenkoolpesto, maar je kunt gerust een deel invriezen. Ik gebruik daarvoor een ziplock zakje en dan vries ik de pesto als een plat pakketje in.
Pecorino kaas kun je vervangen door Parmezaanse kaas.
Hazelnoten kun je vervangen door walnoten of pecannoten.