Deze geurige bouillon met venkel barst van de smaak, mede dankzijde sjalot, romige bonen en de volle sardines. En is heel makkelijk om te maken.
Gang Soep
Keuken Gezond
Trefwoord bonen, sardines, venkel
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
10grboter
olijfolie
150grsjalot, in dunne halve ringen
1venkel, in dunne repen (bewaar het venkelloof als dit eraan zit)
1,5tlvenkelzaad
zout
1lgroentebouillon (zie notities voor mijn tips)
400grbonenmix I(k gebruikte daarvoor een pakje van HAK, giet deze alleen af (dus niet afspoelen))
sap van 1 citroen
zwarte peper
1blikjesardines op olijfolie (ik gebruik altijd de sardines van FishTales)
50grbabyspinazie of palmkool in het seizoen
optioneel: dille (als je geen venkelloof hebt)
Instructies
Verhit een braad- of soeppan op middelhoog vuur en smelt hier 10 gr boter in. Schenk er nog een scheutje olijfolie bij en voeg de sjalot toe samen met de venkel, 1,5 tl venkelzaad en een flinke snuf zout. Laat 10 minuten fruiten en roer af en toe om. Zet het vuur lager als de sjalot en venkel gaan verkleuren.
Schenk de groentebouillon in de pan, samen met het citroensap roer de bonenmix erdoor. Breng aan de kook, draai het vuur weer lager en laat 15 minuten pruttelen. Proef daarna en bepaal of de bouillon nog zout en/of peper nodig heeft.
Verwijder ondertussen de graten van de sardines uit het blik en snijd daarna in grove stukken. Meng dit door de soep samen met de babyspinazie of grof gescheurde palmkool.
Tip: gooi de olie uit het blikje sardines niet weg. Dit is perfecte olie om in te bakken en heeft veel smaak. Je kunt het ook in het begin van het recept toevoegen aan de boter voordat je de sjalot en venkel gaat fruiten.
Serveer in kommen met fijngehakt venkelloof of dille.
Notities
Met dit recept maak je een soep voor 4 - 6 personen. Geschikt als voorgerecht (6 personen), lunch (4 personen) of onderdeel van een brunch in combinatie met geroosterd zuurdesembrood of tosti’s.
Groentebouillon kun je heel makkelijk zelf maken van afsnijdsels van groenten (kapjes en schillen). Deze bewaar ik altijd in een zak in de vriezer en als ik ongeveer 1 kg heb, combineer ik het met water, specerijen, kruiden en zout om er een bouillon van te maken in ongeveer 1 uur.
Als je de groentebouillon wilt kopen, adviseer ik de groentebouillon van Aneto (AH) of De Kleinste Soepfabriek (PLUS). Een groentebouillonblokje kan natuurlijk ook, let dan wel even goed op het zoutgehalte.