Als je de kipburgers zelf wil maken meng je alle ingrediënten voor de zelfgemaakte kipburgers in een grote kom en dit kneed je goed door elkaar. Maak er vervolgens 4 burgers die allemaal even zwaar zijn en leg ze op een plat bord. Dek af met vershoudfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast zodat ze stevig kunnen worden.
Voor de topping bak je de 2 rode uien in een klontje boter met een snuf zout voor circa 10 minuten op middellaag vuur. Schenk de 1 el balsamicoazijn en 1 el water erbij en bak nog circa 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper en schep over in een bakje.
Steek de barbecue aan en breng ‘m naar een keteltemperatuur van 180/190 graden. Leg een (gietijzeren) rooster erop. Bereid ondertussen de frietjes in de frituur, oven of Airfryer. Wij hebben ze in de Airfryer bereid en dat ging perfect.
Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en gril de binnenkanten kort op het hete rooster tot ze mooi bruin worden. Haal weer van het rooster af.
Leg daarna de kipburgers erop (kant-en-klaar of zelfgemaakt) en gril deze om en om tot ze mooi bruin zijn en goed gaar, hou rekening met ongeveer 10 - 12 minuten voor de kant-en-klare burgers en 12 - 15 minuten voor de zelfgemaakte burgers, omdat die dikker zijn.
Leg op het einde nog een plakje cheddar op de burger (of maak er een dubbele kipburger van met een plakje cheddar tussen 2 kant-en-klare burgers) en laat deze iets smelten op de barbecue.
Besmeer ondertussen de onderkanten van de hamburgerbroodjes met een royale lepel barbecuesaus. Leg hier de burger op en garneer met plakjes augurk en wat van de gebakken uien.
Serveer direct met de frietjes en tomatensalade. Zet ook nog mayonaise en/of ketchup op tafel voor de friet.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Je kunt hiervoor kant-en-klare kipburgers gebruiken of je maakt de burgers zelf. Beide opties staan in het recept.