Colombiaanse vissoep ‘Sancocho de Pescado’ met ají
Van oorsprong een echte ontbijtsoep, tegenwoordig meer comfort food voor het weekend: hier vind je het recept voor Sancocho de Pescado.
Gang Soep
Keuken Colombiaans
Trefwoord bakbanaan, cassave, mais, vis
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de soep:
2groene bakbananen
3maïskolven
800grcassave,geschild
1ui,gesnipperd
3teentjes knoflook,fijngehakt
1stengel lente-ui,gesnipperd
3elbakolijfolie
2tlgemalen komijn
2visbouillonblokjes
1kgvis met vel en graat,bij de toko of visboer kun je verschillende soorten vinden (denk aan red snapper of rode poon, corvina, zwaardvis of kabeljauw)
Voor de ají:
1rode habanero/adjuma peper,in grove stukken zonder de zaadjes
140mlwitte wijnazijn
70mlwater
snuf zout
1tlkristalsuiker
sap van 1/2e limoen
2elplantaardige olie,bijvoorbeeld zonnebloemolie
75grkoriander,alleen de blaadjes
35grpeterselie,alleen de blaadjes
4stengels lente-ui,in grove stukken
75grcherrytomaten
Instructies
Snijd de uiteinden van de bakbananen weg, snijd de schil vervolgens in de lengte in en verwijder deze. De bakbananen snijd je in plakjes.
De maïskolven hak je in plakken van ongeveer 4 rijen breed, en de cassave snijd je in stukjes.
Let op: de cassave en bakbanaan vallen na het koken maar matig uit elkaar, maak er dus niet al te grote stukken van.
Verhit een hoge soeppan en fruit de ui, knoflook en lente-ui in de olijfolie. Voeg na een minuut of 3 de komijn toe en bak even mee.
Voeg daarna de bakbanaan, maïs, cassave, visbouillonblokjes en 2,5 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 20 - 25 minuten op middelhoog vuur zacht koken met de deksel op de pan.
Maak ondertussen de ají met een keukenmachine of met een staafmixer met een hoge mengbeker. Mix als eerst de habanero met azijn 1 minuut en voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Mix tot alles goed gemengd is, het hoeft niet ragfijn te zijn maar hele grote stukken is ook niet lekker.
Na 20 minuten proef je de soep en voeg je eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak. Ook voeg je de vis in zijn geheel toe aan de soep en deze kook je 15 minuten mee.
Schep na die tijd de vis uit de pan, verwijder zorgvuldig vel en graat en roer de vis in grove stukken door de soep.
Serveer de Sancocho de pescado in grote kommen samen met de ají.