Voor iedereen die dol is op erwtensoep, maar ‘m zonder varkensvlees wil eten, heb ik een heerlijke variant gemaakt. De soep wordt getrokken van runderschenkel en geserveerd met uitgebakken stukjes runderrookworst.
Gang Soep
Keuken Winter
Trefwoord rookworst, rundvlees, spliterwten
Bereidingstijd 3 uuruur
Totale tijd 3 uuruur
Servings 6personen
Equipment
grote braad- of soeppan
Ingrediënten
olijfolie
1flinke runderschenkel
zout
zwarte peper
1ui, gesnipperd
2teentjesknoflook, fijngehakt
2literwater
500grspliterwten (ik gebruik altijd die van HAK), afgespoeld
2bouillonblokjes (kip of vlees of 2 tl bouillonpoeder of 1 l bouillon uit pot + 1 l water)
2tlgedroogde majoraan
2grote laurierblaadjes of 4 kleine
500grknolselderij, circa 1 kleine knol, geschild en in kleine blokjes
250graardappel, geschild en in kleine blokjes
250grwortel, in kleine blokjes
1kleine prei, in dunne halve ringen
10grbladselderij, steeltjes en blad los fijngehakt
2runderrookworsten, 1 in plakjes en 1 in blokjes
Instructies
Zet een braadpan op het vuur en schenk een scheut olijfolie in de pan. Bestrooi de runderschenkel met zout en peper en braad rondom bruin aan. Schep uit de pan.
Fruit de ui voor 5 minuten in de achtergebleven olie met een snufje zout op laag vuur. Bak de laatste minuut de knoflook mee.
Schenk 2 l water (of 1 l bouillon + 1 l water) in de pan en strooi de gewassen spliterwten erin. Breng aan de kook en schep het eerste deel schuim eraf.
Voeg de bouillonblokjes/poeder toe (als je alleen 2 l water hebt toegevoegd) samen met de majoraan en de laurierblaadjes. Voeg ook de schenkel weer toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 1,5 - 2 uur pruttelen. Schep tussentijds schuim af.
Haal daarna de schenkel uit de pan en snijd het vlees klein. Voeg samen met alle groenten, de fijngehakte selderij steeltjes en de rookworst in plakjes weer toe en laat 30 minuten pruttelen. Proef tussentijds en voeg eventueel naar smaak nog zout en/of zwarte peper toe. Vind je soep te dik? Voeg dan nog wat extra water of bouillon toe. Roer op het laatst de helft van de gehakte bladselderij erdoor.
Bak ondertussen de tweede rookworst (die je in blokjes hebt gesneden) krokant uit in een koekenpan zonder vet en laat daarna uitlekken op keukenpapier.
Serveer de erwtensoep in kommen en garneer met de krokante rookworstblokjes, gehakte bladselderij en een snufje peper.
Tip: Deze erwtensoep laat zich perfect invriezen en opnieuw opwarmen. Let wel op dat deze indikt, dus dat je ‘m dan nog iets moet verdunnen met water of bouillon.
Notities
Met dit recept maak je een pan erwtensoep voor 6 - 8 personen.