Voor iedere Formule 1 race maken de heren een barbecuerecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gereden. Deze keer de Azeri plov (pilaf) met BBQ kip van Shaiff.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, kruiden
Voorbereidingstijd 4 uuruur15 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 5 uuruur15 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
Ingrediënten voor de BBQ kip:
1kgkippenvleugels of -borrelhapjes
½ui
4teentjesknoflook
4blaadjesverse munt
4takjesplatte peterselie
6takjesverse koriander
1plukjesaffraan
2tlzwarte peperkorrels
1,5tlkomijnzaad
olijfolie
1,5tlzeezout
1,5tlnootmuskaat
½tlgemalen korianderzaad
Ingrediënten voor de plov:
250grbasmatirijst
1ui
2tlgemalen komijnzaad
1tlzout
2plukjessaffraan
olijfolie
1elghee, of boter
1.5tlkurkuma
100grgezouten cashewnoten
50grgranaatappelpitjes
3takjesplatte peterselie, alleen de blaadjes
2takjestakjes koriander, alleen de blaadjes
1takjetakje munt, alleen de blaadjes
Instructies
Bereiding van de Azeri BBQ kip:
We beginnen met het maken van de marinade voor de kip. Dit kan je het beste ’s ochtends doen op de dag wanneer je de kip wil barbecueën. Nog beter is het om de avond daarvoor de kip te marineren zodat de marinade goed kan intrekken.
Voor deze stap hebben we een hakmolen of keukenmachine nodig. Vul de hakmolen met de ui, teentjes knoflook, munt, peterselie, verse koriander, saffraan, zwarte peperkorrels en komijnzaad. Blender het geheel dan ongeveer 10 seconden. Het hoeft niet heel fijn te worden.
Schenk een scheut olijfolie in een kom en voeg de fijngehakte ingrediënten toe. Voeg hier nog het zeezout, de nootmuskaat en gemalen korianderzaad aan toe. Zorg ervoor dat de marinade een mooi papje wordt zodat zoals hieronder. Als het geheel te droog is, voeg je er nog wat olijfolie aan toe.
Nu gaan we de kip marineren met de heerlijke marinade. Doe hiervoor 1 kg kippenvleugels of -borrelhapjes in een schaal en schenk alvast wat olijfolie erover. Wrijf de kip goed in ermee en voeg daarna de marinade toe die je ook weer goed inwrijft. Zorg dat alles goed verdeeld is over alle stukken kip. Dek de schaal af met folie en zet in de koelkast.
Als we zover zijn gaan we verder naar de barbecue. We willen de kip eerst indirect garen en daarna nog even afgrillen op direct vuur. Steek de barbecue aan en verhit deze tot een temperatuur van 160 graden. Plaats de kippetjes op het indirecte gedeelte van de barbecue en laat deze garen, dit duurt 30 - 45 minuten. Draai de kippetjes om de 15 minuten even om. Prik af en toe met een kerntemperatuurmeter in een kipstukje om de temperatuur te meten. Als ze een kerntemperatuur hebben van 68 graden verplaats je ze naar de directe hitte boven de kolen om af te grillen. Ze krijgen ze een lekker krokant korstje en garen ze verder naar een kerntemperatuur van 72 graden. Let op dat ze niet te zwart grillen, dat zou zonde zijn.
De Azeri BBQ kip is klaar, Let’s eat!
Bereiding van de Azeri plov:
Heb je nog meer tijd over en wil je de Azeri experience helemaal beleven lees dan vooral verder ;-). Als je de barbecue aan het opwarmen bent, kun je namelijk ook nog een plov maken. Vooruit maken kan trouwens ook prima.
Was hiervoor de basmatirijst eerst goed zodat de zetmelen afgespoeld worden. Dit kan je het beste doen met een zeef. Doe daarna de rijst in een rijstkoker of pan en voeg daar water aan toe tot je eerste vingertop. Ik gebruik zelf een rijstkoker.
Blender een hele ui en voeg toe aan het water samen met het komijnzaad, zout en de saffraan. Zet de rijstkoker aan houdt dit in de gaten, de rijst is klaar als het niet meer plakkerig is. Je wilt het liefst hele korrels rijst die los van elkaar en mooi droog en luchtig zijn gekookt.
Verhit in een braadpan of hapjespan (met antiaanbaklaag) een royale scheut olijfolie en de ghee (of boter) op middelhoog vuur. We gaan hierin de rijst bakken met de kurkuma. Roerbak de rijst goed zodat de kurkuma mooi verdeeld wordt en je rijst geel kleurt.
Ondertussen maak je schaaltjes met de gezouten cashewnoten, granaatappelpitjes en kruiden die je eerst fijnhakt.
Nu je alle gerechten en ingrediënten klaar heb kunnen we mooie bordjes met eten gaan serveren. Schep een beetje rijst op in een bordje, leg 2 of 3 stukjes kip daarbovenop, strooi wat granaatappel, gezouten cashewnoten en verse kruiden erover en klaar!
Serveer je Azeri plov met de BBQ kip en eet smakelijk.
Notities
Met dit recept maakt je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
De basmatirijst van Mehnat vinden we heel geschikt voor het maken van plov/pilaf. Maar ook Tilda werkt goed.
Bereiding marinade: 15 minuten
Marineren: minimaal 4 uur, maar een nachtje is nog beter
Bereiding kip: 60 minuten
Bereiding plov: 30 minuten (kan voorbereid worden of je maakt ‘m als de kip op de barbecue ligt)