FormuleKip Oostenrijk: BBQ Schnitzel strips van Tinus
Voor de Grandprix van Oostenrijk maakte Tinus klassieke schnitzel, maar dan in strips van de barbecue. Heerlijk met de snelle knoflooksaus erbij.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, panko
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Equipment
barbecue
rooster
gietijzeren skillet om in te bakken
bakpapier
vleeshamer of iets ander zwaars (gietijzeren pan) om mee te meppen
Ingrediënten
300 - 400grgr kipfilet van goede kwaliteit
zout
zwarte peper
kruidnagelpoeder
3grote eieren en nog een als reserve
4 - 6elbloem
100 - 150grpanko, Japans broodkruim, gewoon paneermeel kan ook
2elkwark
2elmayonaise
1tlpaprikapoeder
2 - 4teentjesknoflook naar smaak, uitgeperst
citroen
boter
bakolijfolie
Instructies
Voordat we gaan beginnen, steek vast de barbecue aan zodat deze alvast lekker warm is. We gaan de schnitzel strips direct bereiden in een gietijzeren pan. Zorg dat de keteltemperatuur op maximaal 180 graden is en plaats een rooster. Verwarm ook vast de gietijzeren pan voor. Ik heb de Monolith wokbrander gebruikt waar je naast een wok ook perfect een pan op kunt zetten. Zo heb je wel de hitte vanaf de onderkant, maar geen hitte of vlammen vanaf de zijkant. Een topuitvinding, in de notities vind je meer info.
Pak een stuk bakpapier en leg hier een kipfilet in. Sla de kipfilet goed plat, het liefst met een vleeshamer. Heb je deze niet, kijk dan waarmee je de kip goed plat slaat. Doe dit met alle kipfilets die je gebruikt.
Meng in een bakje 1 tl zout, 1 tl zwarte peper en ½ tl kruidnagelpoeder goed door elkaar. Bestrooi hier vervolgens de platgeslagen kipfilet gelijkmatig mee. Snij vervolgens de kipfilet in repen van ongeveer 1,5 à 2 cm.
Pak 3 kommen of diepe borden. Klop in de eerste kom 3 eieren los. In de tweede kom doe je bloem met een snuf zout en zwarte peper en in de derde kom doe je de panko.
Pak een reep kip en haal die door de bloem heen. Daarna door het ei en daarna door de panko. Hou je van extra krokant, haal dan nogmaals door het ei en door de panko. Leg de gepaneerde strips op een bord.
Nu maken we de saus. Meng de kwark, mayonaise, paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Knijp hier een halve citroen boven uit en voeg de uitgeperste tenen knoflook, naar smaak, toe. Meng dit geheel goed door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
Nu gaan we bakken. Zorg dat je gietijzeren pan goed heet is en doe hier een klont boter én een goede scheut bakolijfolie in. Laat zowel de pan als de boter/olie goed warm worden. Is dit eenmaal goed warm, leg dan de eerste lading chicken strips in de pan. En dan nu goed opletten. Om ervoor te zorgen dat de panko niet gaat verbranden, moet je de kip veel en vaak omdraaien. Na ongeveer 6 minuten (3 minuten per kant) is de kip klaar en kan je deze op een opdienschaal leggen, samen met wat plakjes citroen. Ga zo door totdat je klaar bent met alle kip.
Doop de kip in de saus, serveer er eventueel een aardappelsalade bij (zie notities) en smullen maar. Eet smakelijk en veel plezier met de volgende races. GO MAX!!!
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
Meer info over de Monolith wokbrander vind je hier.
Lekker met een aardappelsalade erbij: Schil 1 kg bloemige aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze circa 15 minuten in gezouten kokend water tot net gaar en giet af, laat nog 5 minuten nastomen op heel laag vuur met de deksel op de pan. Klop een dressing van 6 eetlepels olijfolie extra vergine, 3 eetlepels appelciderazijn, 2 tl grove mosterd, optioneel 1 - 2 tl honing naar smaak, 2 tl fijngehakte sjalot, 1 el fijngehakte platte peterselie en zeezout en zwarte peper naar smaak. Meng dit goed door de gekookte aardappels en laat een uurtje intrekken.